La fiscalia de Panamà registra les oficines del bufet Mossack Fonseca
Fonts judicials asseguren que Mossack Fonseca “no col·labora amb el fiscal”, i que “dilata” el procés
El govern panameny subratlla que l'escàndol deriva de les activitats d'una firma d'advocats, no de l'actuació del país
La fiscalia de Panamà ha entrat aquesta matinada (hora espanyola) a les oficines del bufet Mossack Fonseca com a part de la “investigació d'ofici” oberta arran de l'escàndol de frau fiscal conegut com els ‘papers de Panamà'. Els registres han tingut lloc a la seu del bufet, així com en altres filials del grup i en el data center de l'empresa telefònica que brinda suport informàtic a Mossack Fonseca, segons ha informat la fiscalia.
L'objectiu de l'operació era obtenir documentació sobre les informacions aconseguides pel Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació i publicades en mitjans de tot el món que apunta a la possible participació del bufet en “activitats il·lícites”.
L'operació l'ha impulsat el fiscal Javier Caraballo, titular de la nova Fiscalia Segona Especialitzada contra la Delinqüència Organitzada, la creació de la qual va ser anunciada aquest mateix dimarts. Aquest registre, el primer que fa la fiscalia en el marc de la investigació dels ‘papers de Panamà', ha comptat amb el suport de la Informàtica Forense de l'Institut de Medicina Legal, la secció d'Anàlisi Financera de la Direcció d'Investigació Judicial (DIJ) i la Policia Nacional.
Un dels advocats de la firma, Elías Solano, ha negat que es tractés d'un registre i ha apuntat que la diligència fiscal només era una “inspecció ocular”. Fonts judicials han assenyalat que Mossack Fonseca “no col·labora amb el fiscal”, sinó que “dilata” el procés.
La filtració massiva de documents de Mossack Fonseca, proveïdor de milers d'empreses offshore (amb avantatges fiscals) a personalitats de tot el món, ha deteriorat la reputació de Panamà, que arran de l'escàndol ha sigut re inscrit per França a la seva llista de paradisos fiscals. Precisament el president de Panamà, Juan Carlos Varela, ha demanat aquest dimarts al seu homòleg francès, François Hollande, que “reconsideri” la decisió d'incloure el país a la seva llista de paradisos fiscals, i ha assenyalat que si París persisteix en aquest “error”, prendrà “mesures diplomàtiques”, sense precisar quines.
El govern panameny sosté que l'escàndol deriva de les activitats d'una firma d'advocats, no de l'actuació del país, i ha assenyalat que per aprofundir en les mesures que ha adoptat en els últims anys en favor de la transparència farà una revisió dels seus sistemes financer i fiscal.
Notícies relacionades

La CE obligarà multinacionals a despullar els seus comptes

Soria no es planteja dimitir malgrat les noves informacions que el relacionen amb els papers de Panamà

Bertín Osborne, també als ‘papers de Panamà'

Cameron endureix la lluita contra l'evasió fiscal

El ministre Soria nega vincles amb el cas Panamà

Cameron entona el ‘mea culpa' per l'afer de Panamà

Núñez i la seva família van ser beneficiaris de dues societats a les Illes Verges

Els ‘papers de Panamà' revelen operacions opaques en el món de l'art

Putin acusa els EUA d'estar al darrere de l'escàndol fiscal per atacar Rússia

El cas toca Vargas Llosa i Strauss-Kahn

Oleguer Pujol desvincula tota la família del bufet Mossack Fonseca

Vargas Llosa va ser accionista d'una ‘offshore', segons els papers de Panamà

Les famílies dels tres principals grups hotelers de l'Estat consten en els ‘papers de Panamà'

Les primeres víctimes

Els bancs Santander, BBVA i Sabadell haurien ajudat als seus clients a fundar empreses ‘offshore'

Cop al paradís evasor de les elits mundials

Comptes secrets de líders mundials, al descobert
