Política

La CE obligarà multinacionals a despullar els seus comptes

Les grans empreses hauran de revelar quants impostos paguen a cada estat de la UE

L'esquerra de l'eurocambra força una investigació sobre els ‘papers de Panamà' i Cañete

Striptease fiscal contra el frau. La Comissió Europea vol obligar les grans multinacionals a despullar els seus comptes i fer públic quants impostos paguen en cada estat membre, per demostrar que no fan les mateixes trampes que Starbucks o Fiat. “L'escàndol dels papers de Panamà ha enfortit la nostra determinació per assegurar-nos que les empreses paguen els seus impostos al país on generen els seus beneficis” i no al país que és més barat, va advertir ahir l'eurocomissari Jonathan Hill. I és que l'enginyeria comptable de gegants com la cafetera de Seattle o l'automobilística italiana per evadir impostos costa cada any als contribuents europeus entre 50.000 i 70.000 milions d'euros.

Brussel·les exigirà transparència a les multinacionals que tinguin una xifra de negoci superior als 750 milions d'euros i que operin a la UE. En concret, els demanarà set informacions: vol saber quants impostos paguen en cada estat membre i quants en tenen pendents, quants beneficis generen en cada país i quants beneficis acumulen, quin és el seu volum de negoci, quants treballadors tenen i quines activitats realitzen. Aquesta mesura afectarà més de 6.000 corporacions d'arreu del món (n'hi haurà un miler d'asiàtiques, per exemple) que representen el 90% dels beneficis de totes les multinacionals. La resta en quedaran exemptes, per “no carregar amb burocràcia” les pimes.

Les incomplidores seran sancionades amb “multes efectives, proporcionades i dissuasives”, preveu la proposta de la Comissió Europea, que encara han d'aprovar l'eurocambra i els 28. Starbucks i Fiat, de fet, van ser les primeres castigades, el 21 d'octubre passat: l'executiu de Jean-Claude Juncker, directament esquitxat pel cas LuxLeaks, les ha obligat a retornar 60 milions d'euros en impostos evadits a Holanda i Luxemburg. I al gener, Brussel·les també va demanar a 35 multinacionals més que paguessin 700 milions a Bèlgica. Gràcies a les trampes fiscals dels tax rulings, aquests gegants es beneficien de deduccions d'entre el 50% i el 90% dels seus guanys a canvi d'instal·lar-se en un país. Dels 28 estats membres, 21 han practicat aquesta mena de regals fiscals a multinacionals.

També ahir, l'esquerra de l'eurocambra es va unir per forçar una comissió d'investigació sobre els papers de Panamà. Els socialistes, aliant-se amb els verds o amb el grup de Podem i el Moviment 5 Estrelles italià volen que hi comparegui l'eurocomissari espanyol Miguel Arias Cañete, per donar explicacions després que el nom de la seva dona hagi aparegut en la filtració d'11,5 milions de documents.

LES XIFRES

70.000
milions d'euros
l'any costa als contribuents europeus l'evasió d'impostos de les multinacionals.
6.000
multinacionals
d'arreu del món estaran obligades a revelar els seus comptes, segons el pla de la Comissió.
21
dels 28 estats
membres de la UE han practicat els ‘tax rulings' o regals fiscals a multinacionals.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries