Economia

Vargas Llosa va ser accionista d'una ‘offshore', segons els papers de Panamà

L'escriptor i la seva exdona neguen que hagin tingut mai comptes a les Illes Verges Britàniques

Mario Vargas Llosa “va ser accionista” durant un mes d'una societat offshore radicada a les Illes Verges Britàniques de la qual es va desvincular abans de guanyar el Nobel, segons informa aquest dimecres El Confidencial, que inclou el seu nom en la investigació dels anomenats papers de Panamà.

El Nobel i la seva exesposa, Patricia, mostren la seva “estranyesa” davant d'aquesta informació i neguen que hagin tingut mai comptes en “aquests països”, relació amb els advocats de Mossack Fonseca o “fons o béns” a través d'una societat anomenada Talome Services, segons han dit avui a EFE fonts de l'agència literària que representa Vargas Llosa.

En el cas que existís, indiquen, “només pot atribuir-se al fet que algun assessor d'inversions o intermediari, sense el consentiment dels senyors Vargas Llosa, va reservar aquesta societat per a la realització d'alguna inversió que s'estava estudiant, sense que, finalment, es materialitzés en cap acció concreta”.

“Els senyors Vargas Llosa han complert sempre amb totes les seves obligacions fiscals envers Espanya, així com envers els altres països amb els quals han generat relacions econòmiques i tributàries, incloent no només el pagament dels impostos sinó també el compliment de qualsevol altra obligació de caràcter tributari, especialment les d'informació”, afegeixen.

El Nobel, que acaba de fer 80 anys, va protagonitzar ahir a la nit a París un homenatge a La Sorbona per l'aparició de les seves obres a la col·lecció de la Pleiade i està previst que demà participi també en un acte públic a l'Institut Cervantes de la capital francesa .

El Confidencial publica avui alguns dels 11,5 milions de documents de la investigació conjunta que fan el Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació (ICIJ), el diari alemany Süddeutsche Zeitung i La Sexta i que s'engloben en els denominats “papers de Panamà”.

En ells, es “demostra” que el literat peruà “va estar molt a prop de controlar la companyia Talome Services Corp amb la seva exdona Patricia Llosa durant un breu període de temps en 2010”.

Talome Services, explica el diari online, està radicada a Illes Verges Britàniques, un territori considerat paradís fiscal tant per Espanya, on resideix i està nacionalitzat l'escriptor, com per la Unió Europea.

L'empresa la va comprar el matrimoni Llosa al bufet especialitzat de Mossack Fonseca a través d'un intermediari, Dave Marriner, directiu de la firma holandesa Pa-Invest Management, amb seus a Xipre i Luxemburg.

De les mil accions de la companyia, 500 corresponien a Patricia Llosa i la resta a Vargas Llosa a partir de l'1 de setembre de 2010 i l'adreça postal associada en la seva condició d'accionistes de Talome era la de l'habitatge familiar del carrer Flora d' Madrid.

“Confirmada la inscripció, la correspondència entre Marriner i Mossack s'interromp fins als dies previs a la decisió del premi Nobel de Literatura 2010”, el 7 d'octubre de 2010, que el peruà va rebre el 10 de desembre.

Marriner “reapareix” el 6 d'octubre, “demanant canvis radicals en l'accionariat de Talome: “quan vam adquirir la companyia, ho vam fer amb el requisit de que els meus clients fossin accionistes directes. No obstant això, els requisits dels meus clients han canviat i, al no haver estat encara entregada la societat, volem canviar als accionistes”, indica.

“L'intermediari envia tres correus més constrenyent al bufet; quan mana l'últim, reclamant un nombre de seguiment per al seu cas, Vargas Llosa ja és Nobel de Literatura. Finalment, el 12 d'octubre les accions en poder del matrimoni Llosa passen a dos ciutadans russos sense més vinculacions societàries.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

Compres i milers de visitants a la fira Expocasió de Fornells

fornells de la selva

Continua la Vaga a la multinacional DXC Technology

girona

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA