Política

Cameron entona el ‘mea culpa' per l'afer de Panamà

El primer ministre reconeix que hauria pogut gestionar millor la crisi i es compromet a publicar les declaracions de la renda

Les protestes al carrer augmenten mentre cau la seva popularitat

Després de la seva setmana més complicada, David Cameron es va donar ahir un bany de masses entre els militants del seu partit. Enmig de la tempesta per la seva vinculació indirecta amb els papers de Panamà, el primer ministre britànic i líder del Partit Conservador va participar en el congrés de primavera de la formació, que es va celebrar a Londres. “No ha estat una gran setmana”, va confessar. “Estava molt furiós pel que la gent deia sobre el meu pare, l'estimo i el trobo a faltar cada dia, era un pare meravellós i estic molt orgullós de tot el que va fer”, va afegir abans de reiterar que no va fer res mal fet: “Els fets són que vaig comprar accions i les vaig vendre abans de convertir-me en primer ministre.”

Mentrestant, davant de Downing Street es van concentrar diversos centenars de persones per demanar la seva dimissió i perquè s'eliminin els paradisos fiscals. Més de la meitat dels 200.000 clients de la firma Mossack Fonseca estaven registrats a les illes Verges britàniques, territori d'ultramar del Regne Unit. Els manifestants van avançar pels carrers del centre de Londres fins al Grand Connaught Rooms, a Holborn, on se celebrava la conferència dels tories.

Els papers de Panamà revelen que Blairmore Holdings, el fons d'inversió que va dirigir el seu pare, estava establert al paradís fiscal de les Bahames i que mai no va declarar ni un penic al Regne Unit. Després d'eludir parlar del tema durant tres dies, Cameron va admetre dijous al vespre, davant de la pressió social, en una entrevista al canal ITV, que va adquirir accions de l'empresa del seu pare l'any 2007, però que les va vendre per 39.000 euros el gener del 2010, abans de ser elegit primer ministre, i va obtenir uns beneficis de 23.500 euros. També va confessar que havia rebut una herència de 370.000 euros per la mort del seu pare, fa sis anys.

“Sé que ho podia haver gestionat millor”, va reconèixer, en referència a la seva lenta resposta davant les acusacions, però “no en culpeu els meus assessors, sinó a mi”. I va dir que ha après la lliçó i va prometre que publicaria totes les declaracions de la renda dels últims anys. “Vull ser completament transparent i obert”, va assegurar.

“Pèrdua de confiança”

Jeremy Corbyn, el líder de l'oposició, va declarar que “ha enganyat la gent i ha perdut la confiança dels britànics”. L'últim sondeig de YouGov mostra que la popularitat de Cameron està en el seu moment més baix i que, per primer cop, Corbyn el supera. I tot plegat a menys de dos mesos de l'inici de la campanya del referèndum europeu que se celebrarà el proper 23 de juny i que podria convertir-se en un vot de càstig a Cameron, que defensa la continuïtat a la UE. S'espera que Cameron doni explicacions dilluns al Parlament.

En declaracions a aquest diari, l'editor de la plataforma Open Democracy, Benjamin Ramm, va considerar ahir que “és molt improbable que David Cameron dimiteixi [per l'afer dels papers de Panamà], s'esperarà fins a després del referèndum i si perd, aleshores estarà obligat a dimitir”.

LES FRASES

Estava molt furiós pel que la gent deia sobre el meu pare; estic molt orgullós de tot el que va fer
Sé que ho podia haver gestionat millor: no ha estat una gran setmana per a mi
David Cameron
primer ministre britànic
Cameron ha enganyat la gent i ha perdut la confiança dels britànics
Jeremy Corbyn
líder del partit laborista


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles