Política

El primer ministre d'Islàndia dimiteix després d'aparèixer en els ‘papers de Panamà'

La renúncia s'ha conegut després que Gunnlaugsson hagués demanat al president del país la dissolució del Parlament i la convocatòria d'eleccions

El mandatari i la seva dona van tenir una empresa en un paradís fiscals, segons la documentació filtrada

El primer ministre d'Islàndia, Sigmundur Gunnlaugsson, ha renunciat aquest dimarts al càrrec, dos dies després de sortir esquitxat en els anomenats papers de Panamà, que ha provocat el rebuig de la població, que aquest dilluns es va concentrar davant el Parlament per reclamar la seva dimissió.

La decisió ha estat adoptada en una reunió del seu partit, Partit Progressista, segons informen mitjans locals.

La renúncia ha transcendit poques hores després que se sabés que Gunnlaugsson havia demanat al president del país la dissolució del Parlament i la convocatòria de noves eleccions, una petició que ha estat rebutjada.

El fins ara primer ministre (va arribar al poder el 2013) va prometre que dissoldria el Parlament si no rebia un suport clar per part dels socis de coalició.

El president, Ólafur Ragnar Grímsson, ha rebutjat la seva petició però ha preparat una ronda de contactes amb les principals formacions amb vista a determinar si és possible formar un nou Executiu o cal convocar eleccions anticipades, segons la televisió islandesa.

Gunnlaugsson i la seva dona figuren als anomenats Papers de Panamà, que recullen la suposada ocultació d'inversions milionàries en bancs a través de paradisos fiscals. Segons la filtració el primer ministre islandès tenien una societat a les Illes Verges britàniques. En aquesta empresa van dipositar prop de quatre milions de dòlars en bonus en els tres principals bancs islandesos, que es van enfonsar en la crisi del 2008.

Gunnlaugsson va entrar al Parlament islandès el 2009 i a finals d'aquell any va vendre el 50% de la seva participació de l'empresa a la seva dona per un dòlar.

Tot i que dilluns va rebutjar dimitir, un dia més tard ha acabat cedint a la pressió.

El primer ministre, líder del Partit Progressista, ha mantingut contactes amb el ministre de Finances i líder del Partit de la Independència, Bjarni Benediktsson, soci de govern i que també apareix en els papers de Panamà. “Si els diputats del seu partit no es veuen capaços de donar suport al Govern, dissoldré el Parlament i convocaré noves eleccions com més aviat millor”, ha escrit Gunnlaugsson a la seva pàgina de Facebook.

L'oposició ja va presentar dilluns una moció de censura contra l'Executiu i més de 10.000 persones es van concentrar als voltants del Parlament com a gest de protesta per demanar la dimissió del seu primer ministre.

Per a aquest dimarts s'ha convocat una nova concentració contra Gunnlaugsson.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona