Política

El PNB es reuneix dimecres amb Rajoy a la Moncloa per la investidura

El líder del PP explora un acord amb CC, PNB i C's

El president del govern espanyol en funcions i líder del PP, Mariano Rajoy, rep aquest dimecres a les 10.30 h a la Moncloa el portaveu parlamentari del PNB, Aitor Esteban, en el marc de la ronda de contactes per a la seva investidura, segons informa La Moncloa. Rajoy –que aquest dimarts ja ha rebut els representants de Coalición Canaria- explora acords per a la via dels 175, això és sumar els vots dels diputats del PP, C's, PNB i CC per quedar-se només a un escó de la majoria absoluta. El PNB, que disposa de cinc diputats a Madrid i té a la vista les eleccions basques de la tardor, ja ha reclamat a Rajoy un canvi en la seva política penitenciària i demana l'acostament dels presos d'ETA a les presons basques.

El lehendakari basc, Iñigo Urkullu, va posar condicions aquest dilluns a un hipotètic suport de la seva formació a la investidura de Rajoy. Va demanar una flexibilització de la política penitenciària, un acostament de presos d'ETA i la transferència de la gestió dels centres penitenciaris.

Malgrat que la primera opció de Rajoy era –i és- la 'gran coalició', els populars entenen que el 'no' del PSOE a facilitar un govern del PP “per activa o per passiva” els porta a buscar formules alternatives.

La suma dels diputats del PP, C's, PNB i CC busca forçar el PSOE a fer una “abstenció mínima”, tal com la va definir el president extremeny Guillermo Fernández-Vara, en l'últim moment per evitar unes terceres eleccions.

Això és que algun diputat del Grup Socialista socialista –com podria ser el diputat de Nueva Canarias, Pedro Quevedo- s'abstingui en segona votació, de manera que la investidura de Mariano Rajoy obtingui més vots a favor que en contra.

De moment el secretari general del PSOE rep aquest dimarts els barons del seu partit a Ferraz precisament per tancar files a l'entorn del 'no' a la investidura de Rajoy. Els socialistes espanyols tenen pendent el Comitè Federal d'aquest dissabte, on reiteraran la seva negativa a donar suport al líder del PP o a un govern de la seva formació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Personalitats de la cultura defensen “la legitimitat democràtica”

Barcelona
Guerra a Gaza

Optimisme al Caire amb l’última proposta de treva

Barcelona

Paneque diu que en educació la prioritat és eliminar els barracons

girona

Cañigueral (ERC):”Som el partit més represaliat de la història"

santa coloma de farners

El PP exigirà control de fronteres i fre a la immigració il·legal

girona
política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona
política

Crida dels comuns a frenar la dreta com a les generals del juliol passat

l’hospitalet del llobregat
política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona