Política

política catalana

la renovació de CDC

Moviments al PDC per una direcció de canvi

Turull confirmarà avui si aspira a la coordinació general del nou partit, un anunci que alguns dirigents veuen segur

Diversos sectors negocien la confecció d'una candidatura de canvi i situen Pascal al capdavant

Bonvehí, disputat per la seva proximitat
a Puigdemont
Gordó ja ha confegit una candidatura pròpia

Postcongrés agitat al Partit Demòcrata Català per a la confecció de la direcció de dotze membres que l'haurà de pilotar. Les reunions proliferaven a múltiples bandes. Els mòbils treien fum i probablement ho continuaran fent fins poc abans que demà, a les vuit del vespre, es tanqui el termini per a la presentació de candidatures a les primàries del dissabte 23. En espera que Jordi Turull mogui fitxa avui, diversos sectors del nou partit van acordar ahir treballar en una candidatura alternativa i de canvi que s'articularia entorn de Marta Pascal, exportaveu de CDC, com a coordinadora general i aglutinadora d'una llista plural que voldria representar el mandat de renovació derivat del congrés fundacional. Una cimera en què algunes dinàmiques de la vella direcció (amb la roda de premsa d'Artur Mas de dimecres com a paradigma) van ser qüestionades per les bases, que van sacsejar la constitució del nou partit i van forçar la presa de decisions de baix a dalt, sense cap més jerarquia establerta que l'acceptació generalitzada del tàndem entre Mas i Munté per a la presidència representativa de la formació. La també portaveu del govern va anunciar que “molt probablement” deixarà l'escó al Parlament per poder dedicar-se amb plenitud al partit i a les tasques a l'executiu. Mas va defensar el seu nom, bo i admetent que ell no presenta cap renovació. “Jutjar-la igual que a mi és una salvatjada. És no entendre res i deformar-ho tot”, va defensar en una entrevista a TV3.

Fonts pròximes a Turull donaven per fet que el president del grup parlamentari de JxSí confirmarà que aspira a la coordinació general en una llista amb Miquel Buch, alcalde de Premià de Mar i president de l'ACM, com a mà dreta, mentre que els altres sectors esperaven que fes un pas enrere, convençuts que no pot representar la renovació que exigeix el congrés fundacional del PDC. En l'operació de la llista alternativa hi ha implicats, segons diverses fonts coneixedores de les converses, dirigents del complex ventall de famílies i corrents ideològics del partit, des dels socialdemòcrates fins als liberals, passant per alcaldes joves i integrants de Generació Llibertat, de la JNC i de Reagrupament, però no hi són Moment Zero –encara que Pascal n'era integrant– ni l'antic aparell, que han fet una aposta clara per Turull i per Buch.

Mentre que alguns dirigents implicats en la negociació i consultats per aquest diari veien encara possible un acostament d'aquesta llista embrionària a l'entorn d'Artur Mas si Turull fa un pas enrere, altres donaven per definitiu el seu caràcter alternatiu al sector oficialista. Tampoc estava tancada, segons algunes veus, la implicació de Germà Gordó, que no descartava formar-ne part però que ja ha confegit una candidatura pròpia i manté oberta la possibilitat d'aspirar ell mateix a la coordinació general. Aquesta és, de fet, una situació similar a la que viu Reagrupament, amb Ignasi Planas al capdavant.

Un dels noms més disputats a hores d'ara és el de David Bonvehí, home fort de CDC al Bages, per dues raons: el seu perfil renovador i la proximitat que manté amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Tant Puigdemont com Mas estan al cas dels moviments interns, però diverses fonts sostenen que no beneiran directament cap candidatura. D'aquí que Bonvehí sigui anomenat indistintament com a candidat propi pel sector de Turull i per les famílies que treballen en la candidatura alternativa amb Pascal, a qui veuen oberta a fer el pas endavant.

En aquests sectors, que intenten que les dinàmiques que van condicionar el desenvolupament del congrés fundacional arribin ara a l'elecció de la nova direcció, s'ha imposat el consens generalitzat que ni Turull ni Gordó poden integrar la nova cúpula. Alguns estenen aquesta consideració fins a Buch, per la seva vinculació a Turull.

En aquest context, tot i que abans del congrés semblava difícil, algunes veus indiquen que l'alcaldessa de Sant Cugat i presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, podria entrar en la llista, atesa la seva participació activa en els debats del cap de setmana.

El complex règim d'incompatibilitats aprovat, en qualsevol cas, afegeix dificultats addicionals a la ja de per si complexa negociació sobre els noms que integrarien la nova direcció, tenint en compte els equilibris buscats entre sectors, presència de dirigents dels diversos territoris i la necessària paritat. Impossibilita, per exemple, que joves alcaldes que apareixien a totes les travesses i que alhora són diputats al Parlament, com ara Albert Batet o Albert Batalla, aspirin a ser-hi sense renunciar a l'escó. Cada associat podrà votar tan sols una candidatura, però la llista estarà desbloquejada i tan sols els noms que superin el 50% dels vots de tot el tiquet electoral resultaran elegits per a la cúpula.

No hi havia cap voluntat d'imposar un nom [...]. Vistes les conseqüències, va ser un error
Artur Mas
EXPRESIDENT DE CDC
Deixaré de ser parlamentària per poder disposar de més temps i dedicació
Neus Munté
PORTAVEU DEL GOVERN
Un col·lectiu es pot presentar com a tal o col·laborant amb altres grups organitzats
Germà Gordó
LÍDER DE NOVA CONVERGÈNCIA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les universitats es preparen per afrontar actes propalestins en les cerimònies de graduació

barcelona
política

Les càbales sobre pactes donen color a la campanya

barcelona

Energia i renovables: sortir de la cua sense prendre-hi mal

Girona
Guillem Agulló Lázaro
Pare de Guillem Agulló Salvador, assassinat pel feixisme

“L’extrema dreta és incapaç de donar un premi per les llibertats”

Banyoles
Júlia Ojeda, Anna Punsoda i Marta Roqueta
Editores de “Màtria o barbàrie”

“El nom de ‘màtria’ és un revulsiu, una altra manera de relacionar-nos políticament”

Barcelona
la crònica

Llum a Rull amb el somni de Muriel

La llavor de la dignitat

Banyoles
GIRONA

Cañigueral (ERC): “Hem de garantir l’accés a una educació pública i de qualitat”

GIRONA
política

Més de 100 candidatures opten al Secretariat Nacional de l’ANC

barcelona