Política

Formació d'un nou govern a Espanya

El PP admet que Rajoy podria no anar a la investidura

“La Constitució contempla unes possibilitats, altres no les contempla i per tant no les prohibeix”, argumenta el vicesecretari d'Organització dels populars

Martínez-Maillo pressiona Ciutadans perquè accepti negociar amb Rajoy i canviï l'abstenció per un ‘sí'

El vicesecretari d'Organització del PP, Fernando Martínez-Maillo, ha admès aquest divendres que existeix la possibilitat que el president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, no es presenti a la investidura.

“Ahir no va dir que no ho faria, però tampoc que ho faria”, ha dit en una entrevista a la Cadena Ser. Encara que l'article 99.2 de la Constitució diu que el candidat proposat pel rei per formar govern presentarà el seu programa al Congrés, Maillo ha recordat que la Constitució tampoc contempla que un candidat declini la investidura -com va fer el mateix Rajoy al gener- i ha argumentat que “els constitucionalistes no es van poder imaginar la situació de bloqueig que viu Espanya”. “La Constitució contempla unes possibilitats, altres no les contempla i per tant no les prohibeix”, ha assegurat.

Amb tot, ha insistit en què Rajoy treballarà perquè hi hagi un govern i no sigui necessari entrar en aquest “debat interpretatiu de la Constitució”-

També considera que la data concreta de la sessió d'investidura es fixarà en funció de les exigències que té el govern espanyol i el seus compromisos amb Brussel·les, és a dir, en funció de la data d'aprovació dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE).

A més, ha recordat que Rajoy va parlar de “termini raonable” i de que hi hagia govern “el més aviat possible”.

El projecte de llei de pressupostos ha d'arribar al Congrés el 30 de setembre així que el govern espanyol compta amb poder aprovar-los en un consell de ministre el 23 de setembre, encara que es pot convocar un d'extraordinari després.

Pressió a Ciutadans

Maillo ha aprofitat per demanar al líder de Ciutadans, Albert Rivera, que deixi de vetar Rajoy i estigui disposat a negociar amb ell ara que és el candidat nomenat per Felip VI, de la mateixa manera que va estar disposat a negociar amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez, argumentant que era el candidat proposat pel cap d'Estat.

“Rajoy és el candidat escollit pels espanyols i pel rei, punt final”, ha sentenciat. Segons Maillo, Rivera vol imposar la seva voluntat “derrotada a les urnes” al que han dit els espanyols.

El PP posa el focus així a aconseguir un sí de Ciutadans a la investidura perquè, tal com va dir el socialista Guillermo Fernández Vara, “a veure qui és el guapo que s'oposa a una investidura amb 170 escons” (la suma de PP, C's i CC).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles
Estat espanyol

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona