Política

POLÍTICA

Regidors del Gironès volen la consulta, amb permís o sense

Cinquanta-un càrrecs electes reclamen en un document, obert a la resta de regidors catalans, que la ciutadania s'expressi a través de la nova llei de consultes, sigui o no impugnada per l'Estat

Cinquanta-un càrrecs electes d'ajuntaments del Gironès han promogut un manifest, que volen obrir al conjunt del país, per demanar la celebració d'un referèndum d'autodeterminació amb permís de l'Estat o sense. Segons els promotors, el manifest, que es va presentar ahir a la seu del Col·legi de Periodistes de Catalunya, a Girona, neix amb la voluntat de donar veu al municipalisme, reforçant el paper dels polítics locals, al marge de criteris partidistes. A més, i segons es desprèn del document, es reclama que la pregunta de la consulta sigui clara i inclogui el concepte “estat independent”.

El manifest va tenir l'origen a Bordils, però d'aquí, i fruit del debat amb polítics de poblacions del Gironès, s'ha aconseguit implicar-hi els alcaldes de Celrà, Madremanya, Cervià de Ter, Sant Jordi Desvalls i Sant Martí Vell, a més del de Bordils; també s'ha ampliat amb 45 regidors de Cassà de la Selva, Flaçà, Girona –on encara no hi ha cap regidor de CiU– Medinyà - Sant Julià, Salt i Viladasens. Els regidors impulsors d'aquest manifest són de CiU, GIB-PM, ERC, CUP, IC-AM, ICV-EUiA, IpF-PM, Reagrupament i Solidaritat.

Ferran Burch, d'Independents per Salt, va voler destacar que aquesta iniciativa vol “aglutinar els càrrecs electes; perquè, estructures de partit a banda, són els que estan al costat de la gent del poble”. I aquesta és una iniciativa essencial, perquè “permetrà que el món local es pugui definir”, segons va dir Núria Terés, regidora d'ICV-EUiA a l'Ajuntament de Girona. En tot cas, i a banda de néixer localitzat al Gironès, un altre objectiu és que arribi a tots els pobles de Catalunya en forma de mocions, per contribuir a “donar suport a les mobilitzacions democràtiques amb l'objectiu d'assolir el referèndum per a l'autodeterminació el 2014”, segons va explicar David Cornellà, regidor de la CUP a Celrà, mentre que el seu alcalde, Gerard Fernández, va emfatitzar l'èxit d'haver assolit el suport, com a tret de sortida, de 51 càrrecs electes del Gironès.

LA XIFRA

51
regidors
del Gironès han impulsat un document per demanar la celebració d'un referèndum d'autodeterminació

Les claus del manifest pel referèndum el 2014

Municipalisme

“El món municipal té molt a dir en el procés cap a la plena llibertat nacional. [...] Com a càrrecs electes, dipositaris de la sobirania popular, ens veiem cridats a respondre al clam ciutadà amb iniciatives que possibilitin el referèndum.”

Referèndum

“La celebració d'un referèndum d'autodeterminació del poble català no més enllà del 2014. Un referèndum que, tal com ha estat proposat pel Consell Assessor per a la Transició Nacional, formuli una sola pregunta, explícita i comprensible per a la comunitat internacional, que inclogui el concepte d'estat independent.”

Llei de consultes

“Tot i preveure que la nova llei de consultes que en breu aprovarà el Parlament de Catalunya serà impugnada i suspesa pel Tribunal Constitucional [...], aquest text sorgirà del mandat popular representat al Parlament i, malgrat la suspensió per raons polítiques, serà la millor eina per legitimar un procés que respecti escrupolosament els principis democràtics.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia