Política

Carles Puigdemont considera que el pacte del PSOE amb C's “enquista” el problema català

Admet que prefereix qualsevol president menys Rajoy i constata que segueixi sol a la taula de negociació esperant interlocutor

El president de la Generalitat elogia la “valentia” de Podem per haver estat l'únic que ha proposat una fórmula “molt raonable” des del punt de vista català

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha opinat aquest dijous que el pacte PSOE-C's “no només no resol, sinó que contribueix a enquistar” alguns problemes que té Espanya, com és el cas del conflicte amb Catalunya, i ha recriminat als socialistes que portin 30 anys parlant de reforma federal però això no s'hagi traduït mai en res. “El federalisme es demostra federant, i quan el PSOE ha tingut majories absolutes poden respondre què ha federat?”, ha preguntat en declaracions a la Cadena Ser.

El president ha recordat, a més, que aquest pacte dit d'investidura és “bastant impossible perquè, malgrat els esforços, no suma”, i ha avisat que “crea unes fronteres” per al seu eixamplament.

Després de subratllar que tots els acords són “legítims” i que són sempre “desitjables en cultura democràtica”, Puigdemont sí que ha opinat sobre el contingut del pacte entre PSOE i C's, constatant que pel que fa a Catalunya, l'únic que fa és “enquistar” el problema.

El president s'ha queixat que no es faci cap proposta concreta pel que fa al conflicte català i simplement es parli de reforma federal. “Fa més de 25 anys que sentim això. Estaria bé saber, més enllà d'un simple enunciat, si hi ha alguna cosa concreta”, ha apuntat. Al marge de la “ocurrència” de traslladar el Senat a Catalunya -ha dit-, ha preguntat què és el que realment han posat els socialistes sobre la taula en trenta anys, i ho ha contrastat amb el projecte “concret” de la independència.

En aquest punt, ha defensat que no hi ha hagut cap “accelerada” independentista, sinó que el camí s'ha anat fent durant anys, i ha recordat que la manifestació contra la sentència de l'Estat va ser ja fa sis anys. “És una construcció lenta, constant i massiva d'un projecte”, ha dit.

Negociar, “encara que sigui per fer inventari de discrepàncies”

Puigdemont ha reiterat la mà estesa del seu Govern per dialogar amb el futur executiu espanyol, però s'ha queixat que passen els mesos i ell segueix sense interlocutor. “Estem asseguts permanentment en una taula de diàleg i negociació on estem sols”, ha lamentat. Al seu parer, cal començar a parlar ja, encara que sigui per “fer un inventari de discrepàncies”.

Tot i que ha assegurat que ell negociarà amb el president del govern espanyol que sigui, ha reconegut que prefereix qualsevol excepte Mariano Rajoy, “per experiència i patiment propis”.

També ha elogiat la “valentia” de Podem per haver estat l'única força política que ha proposat una fórmula “molt raonable” des del punt de vista català, com és el referèndum.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia