Successos

El Tribunal Suprem confirma les penes imposades als nou condemnats pel crim de la Patum de Berga

El Tribunal Suprem ha confirmat les penes d'entre 25 i 43 anys de presó que l'Audiència de Barcelona va imposar fa dos anys als nou condemnats per l'assassinat –«emboscada»– del jove Josep Maria Isanta durant les festes de la Patum de Berga del 2005. L'alt tribunal, com ja va fer l'Audiència, considera que els implicats són coautors o bé cooperadors necessaris de l'agressió múltiple en què va morir Isanta, malgrat que només un d'ells va poder ser identificat com a autor d'una de les tres ganivetades que la víctima va rebre el 27 de maig del 2005.

Aquella nit, un grup format pels nou condemnats i diversos menors es va dirigir a la zona on s'estava celebrant el concert alternatiu de la Patum i va començar a agredir altres joves. Una de les víctimes va ser Isanta, amb qui els agressors van utilitzar un «mecanisme grupal» consistent a fer-lo caure a terra i formar dos cercles. D'aquesta manera, segons l'Audiència, van agredir el jove «indiscriminadament en una situació que li impedia no tan sols defensar-se, sinó també [...] que algú altre l'auxiliés, la qual cosa va permetre la impunitat dels autors materials i l'assegurament de l'apunyalament». El Suprem considera que els condemnats sabien que amb la navalla utilitzada podien matar Isanta i entén que «està fora de discussió que un grup que ataca persones en un acte públic atempta contra la pau i l'ordre públic». L'alt tribunal, per tant, coincideix amb l'Audiència que la mort del jove no va ser un homicidi, com considerava la fiscalia, sinó un assassinat, com va mantenir l'advocat de la família. Els processats també van ser condemnats per tres intents d'homicidi, amenaces i desordres públics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.