Successos

El quadern negre

Tura Soler

Susqueda: la sequera canvia escenaris del crim

Apareixen les ruïnes d’una casa, Cal Sabater, allà on van trobar enfonsat el Zafira del Marc i la Paula el 2017

El nivell de l’embassament de Susqueda estava ahir al 25,75%. La sequera ha fet disminuir el nivell del pantà i això ha comportat que hagin canviat els escenaris del doble crim, l’assassinat de Marc Hernández i Paula Mas, perpetrat el 24 d’agost del 2017, dijous farà sis anys. Per culpa de la baixada del nivell, el lloc on van enfonsar el seu cotxe, un Opel Zafira, a set metres de profunditat, ara està fora de l’aigua i es pot veure aquell escaló llavors subaquàtic per on va caure i es va capgirar el cotxe, que va acabar de rodes enlaire dins del pantà. Al lloc on estava submergit el cotxe, ara hi ha fang envoltat de parets de pedra. Pràcticament inaccessible per terra. Això és a l’anomenada platgeta dels Xinesos o la raconada de la Muntada, on han aparegut les ruïnes d’una casa, Cal Sabater, que va quedar inundada amb la construcció de la presa.

L’escenari era ben diferent, sense rastre de Cal Sabater ni del cingle per on va caure el Zafira, el dilluns 28 d’agost del 2017, quan des de l’helicòpter van veure unes roderes a terra que acabaven vora d’aigua i després es va descobrir el cotxe de la parella, llavors desapareguda, a set metres al fons de l’aigua. Aquell mateix dia els submarinistes van fer una inspecció del cotxe dins de l’aigua. Van obrir el maleter i va comprovar que els nois no hi eren, però l’operació va comportar que es vessessin dins l’aigua molts dels objectes que hi havia dins del Zafira, que havia quedat de cap per avall. L’operació de treure el cotxe de l’aigua es va deixar per a l’endemà perquè es feia fosc i es preveia complicada. I ho va ser. Els Bombers primer van reflotar el cotxe fins a la superfície lligant-lo amb uns globus gegants i no va ser una feina fàcil. I treure’l de l’aigua també va ser molt complicat i la màquina retroexcavadora que feien servir per arrossegar-lo podria haver acabat dins de l’aigua si no hagués estat per la perícia del seu veterà xòfer, un dels voluntaris que van anar a ajudar. El Zafira el van pujar damunt d’una grua, que abans havia hagut de remolcar un cotxe dels Mossos embarrancat al camí, i el va traslladar fins a la comissaria de Santa Coloma de Farners. Però, un cop tret el cotxe de l’aigua, encara va quedar la feina de treure de sota l’aigua tots els objectes que els havien caigut i recollir-los i aixecar acta de tot el que hi havia; molts objectes personals i documentació de les víctimes. A l’acta, els Mossos també van fer constar que a la platgeta hi havia dues fogueres i, al costat, una bossa de plàstic amb dues llaunes de cervesa buides i una ampolla d’aigua. Però això no ho van trobar d’interès i no ho van recollir. Per tant, es va perdre l’oportunitat de comprovar si hi havia empremtes o ADN d’algú que hagués passat la nit a la platgeta i hagués pogut ser testimoni de com es llençava el cotxe a l’aigua. El Zafira va ser inspeccionat a Santa Coloma i passades unes setmanes, com que el jutjat no el va considerar peça de convicció, va anar a parar a un desballestador de Cieza (Múrcia).

Una cosa que es conserva a la zona és una tapa de roda d’un Opel que ja hi era el 2017. Però no era el del Zafira d’en Marc i la Paula, que tenia totes les tapes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia