Successos

El quadern negre

Tura Soler

Susqueda: l’examen del rellotge no detecta sang

El perit Lluís Duque, que n’ha fet l’anàlisi, conclou que la taca era òxid transferit des d’un altre objecte metàl·lic

La taca que s’observava en el rellotge trobat al pantà de Susqueda, molt a prop d’on va aparèixer el cadàver de Paula Mas, no era sang. És el resultat de l’anàlisi realitzada pel perit criminalista forense Lluís Duque, que ha fet un examen amb diverses freqüències de llum i un examen amb microscòpia digital i recollida de part del sediment candidat a ser d’origen hemàtic, amb l’aplicació d’un reactiu Sirchie específic per sang. Tots dos sistemes d’examen van donar resultar negatiu. Duque també va aplicar peròxid d’hidrogen al sediment que tenia el rellotge i va provocar una forta reacció, fet que indica que hi havia un procés d’oxidació. La conclusió definitiva de la pericial de Lluís Duque és que allò que semblava que era sang ha resultat ser un òxid, molt probablement exogen, és a dir, no del mateix rellotge, sinó afegit sobre la seva superfície, segurament algun fragment o partícula metàl·lica de l’entorn on va caure originalment, que va quedar dipositat, i posteriorment integrat per oxidació. És a dir, que, mentre va estar submergit, el rellotge va estar en contacte amb algun altre objecte metàl·lic.

El rellotge el va trobar el passat 24 de juny el mateix home que al gener ja va portar als Mossos les peces de caiac de les víctimes quan va anar a rastrejar la zona on havien aparegut els accessoris fins arran de l’aigua. El nivell ja havia baixat molt i va trobar el rellotge al peu d’un arbre sec que sol ser submergit. Era molt a prop d’on el setembre del 2017 els Mossos van treure el cos d’una de les víctimes del doble crim. Es tracta d’un rellotge d’home, un Festina analògic d’esfera amb busques, submergible, que està aturat a les 11.05 h i un dia 26. El rellotge correspon a un model molt venut a la dècada dels anys noranta, segons una experta rellotgera consultada, que també ha determinat que la cadena està trencada de resultes d’una estrebada. Com va anar a parar allà, en un punt molt proper al lloc on hi havia el cos de la Paula, i si té cap relació amb el cas, és difícil d’esclarir. Però l’home que el va trobar, com en el cas de les peces, va comunicar-ho als mossos que porten la investigació perquè en tinguessin constància i decidissin si el sotmetien a l’anàlisi de la policia científica. Com que els mossos no anaven a recollir-lo, va optar per dur el rellotge a l’estudi del perit Lluís Duque, que ha realitzat l’examen. Ara s’ha descartat que tingui restes de sang, per tant, tampoc és possible treure’n ADN, però encara queden altres possibilitats d’anàlisis del rellotge per intentar identificar qui era el seu propietari i si podria tenir alguna relació amb el doble crim, perpetrat el 24 d’agost del 2017, quan les víctimes, el Marc i la Paula, van arribar als volts del pantà amb un Opel Zafira, que va ser trobat enfonsat quatre dies més tard a la platja de la raconada de la Muntada o dels Xinesos. El seu caiac va aparèixer dos dies després mig desinflat, tallat i amb pedres a dins a la zona de l’embarcador. I els seus cadàvers van emergir a la zona del torrent del Borni el 26 de setembre, 32 dies després. Els havien tirotejat. Mai s’ha trobat l’arma del crim, els seus mòbils i drons i una motxilla que duia la noia. Ara queda molt poca aigua a la zona on van aparèixer els cossos. Un bon moment per rastrejar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia