Successos

El quadern negre

Tura Soler

Alerta per velles i noves enganyifes

Els Mossos alerten per les xarxes que els estafadors estan a l’aguait per plomar incauts de maneres ben diverses

“Compte amb l’estafa del bitllet de loteria premiat. L’engany és antic però sempre és el mateix: un desconegut t’ofereix un número premiat per valor inferior al premi amb el pretext que no pot cobrar-lo. Perdràs tots els diners; el premi és inexistent.” Aquest és un dels avisos que les darreres hores han penjat els Mossos a les xarxes socials per evitar que la gent es deixi entabanar amb aquest vell truc conegut també com l’estampeta o el tocomotxo. Amb moltes variants de guió, els actors que fan aquesta estafa molt vella però encara vigent actuen amb un patró establert: un, que es fa passar per beneit o curt de gambals, ensenya a la víctima, hàbilment seleccionada, un bitllet de loteria que no sap com fer-ho per cobrar. Mentre el qui fa el paper de gamarús i la víctima parlen apareix l’actor que fa el paper d’espavilat –pot portar un llistat de números de loteria premiats– i convenç l’incaut que aquell número que té el beneit val molts diners i que el que poden fer és pagar-li una quantitat a ell, que, com que és curt, ja estaria content amb les engrunes, i llavors repartir-se ells dos el pastís gros. A vegades, li fan creure que li donaven un paquet de bitllets i, quan ja és fora, descobreix que només eren bons els dels extrems i la resta eren papers. “No facis cap pagament i denuncia”, aconsellen els Mossos. Denunciar és el que alguns estafats no fan per vergonya.

El compte de X (abans Twitter) dels Mossos d’Esquadra també ha advertit les darreres hores d’una estafa, ja més moderna, que arriba per WhatsApp i va adreçada a gent que tenen fills. “No ens cansarem mai de recordar-te aquesta estafa. Rebràs un whatsapp d’algú que diu ser el teu fill o filla demanant-te diners perquè necessita ajuda. Et dirà que ha perdut o se li ha trencat el seu mòbil i per això t’escriu des d’un telèfon que no és el seu.” Tot és fals, pretenen plomar els angoixats pares a qui agafen desprevinguts. Els Mossos aconsellen que abans de pagar res facin les comprovacions necessàries per veure si el seu fill realment ha perdut el telèfon. Descobriran que l’han suplantat.

Els Mossos també adverteixen d’una altra estafa ara de moda: la inversió en criptomonedes. En aquest cas els estafadors contacten per telèfon oferint fer una inversió que reportarà grans beneficis. S’aprofiten del desconeixement de la gent en aquesta matèria, simulen actuar en un entorn web que genera confiança i en cas que les víctimes piquin, en el moment que volen cobrar guanys o recuperar diners ja han desaparegut. Són els tres darrers tipus d’estafes que els Mossos han mencionat –segur que és perquè s’estan executant molt– a través de les xarxes, però n’hi ha una llarga rastellera. Velles i noves. Alerta!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia