Punt divers

Iberpotash justifica l'ERO perquè diu que gairebé no ven potassa des de finals de l'any 2008

Els magatzems d'Iberpotash, l'empresa propietària de les mines del Bages, acumulen actualment 470.000 tones de potassa, gairebé la totalitat del mig milió de tones que ha produït fins a finals del mes d'octubre. Aquest nivell tan baix de vendes és el que ha portat l'empresa a presentar l'expedient de regulació d'ocupació, anunciat aquest dimarts als representants dels treballadors. Iberpotash assegura que és una mesura destinada a reduir a la meitat la producció de potassa de l'any 2010 mentre es recuperen les vendes del material emmagatzemat. L'empresa minera confia a arribar a un acord amb els representants dels treballadors per iniciar l'aplicació de l'ERO a partir del pròxim mes de gener.

Segons ha informat l'empresa, fa tres anys que les vendes de potassa per a la fertilització de camps han baixat de forma dràstica. Això ha fet que s'acumulin reserves de mineral als magatzems i que la capacitat d'aquests estigui al màxim, motiu pel qual cal continuar amb les polítiques de reducció de producció iniciades aquest any que s'han demostrat insuficients perquè no s'ha reactivat la demanda, tal i com es preveia.L'empresa ha comunicat aquest matí als representants dels treballadors la voluntat de presentar l'expedient a la Inspecció de Treball de la Generalitat amb l'objectiu de reduir la producció actual a la meitat. L'expedient afectarà el personal d'interior de les dues mines, les fàbriques de tractament de mineral, les oficines i els serveis indirectes. En total, afectarà 838 treballadors.A través d'un comunicat de premsa, l'empresa ha volgut deixar clar que de moment no es preveu aplicar cap altra mesura que no passi per la reducció de la producció i que no s'ha plantejat cap actuació que 'suposi una disminució addicional de la plantilla'. Al mateix temps, fonts de l'empresa han recordat que totes les mesures aplicades fins ara per reduir la producció s'han dut a terme sense afectar ni els llocs de treball ni les inversions previstes a les instal·lacions mineres.Iberpotash confia que el període de consultes amb els representants dels treballadors serveixi per arribar a un acord sobre les fórmules d'aplicació de l'expedient. Inicialment, l'empresa vol que s'iniciï a partir del mes de gener, però cal pactar amb els comitès si l'aturada es fa durant mig any seguit o si es fa de forma intercalada durant l'any, amb períodes de treball entremig.En aquests moments, Iberpotash ja està aplicant mesures de reducció de la producció d'acord amb els representants dels treballadors que s'allargaran fins a finals d'any. A partir del 2010, aquesta reducció seria encara més important, arribant fins al 50% de la producció actual. Segons Iberpotash, les mesures aplicades fins ara no han estat suficients, perquè la demanda real ha estat molt reduïda. La direcció assegura que és una mesura 'temporal, perquè no entra en la lògica de les coses que el món deixi de fertilitzar els camps'. En aquest sentit confien que es produeixi un repunt de la demanda durant l'any 2010. .


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.