Successos

prostitució

La policia troba 215 dones semiesclaves al Club Dallas

L'operació Andròmeda contra l'explotació sexual se salda amb dinou detinguts, set dels quals, proxenetes romanesos, han estat empresonats

Els amos diuen que ells no saben què passa fora

La Policía Nacional, en el marc de l'operació Andròmeda (personatge de la mitologia grega que significa governant dels homes), ha fet 19 detencions i ha imputat cinc persones més per la seva relació amb una xarxa d'explotació sexual a l'entorn del Club Dallas, d'Agullana. Set dels detinguts (vegeu el diari El Punt Avui del 8 de febrer) han estat empresonats per ordre judicial i, segons la policia, durant l'any que fa que investiguen han identificat 215 dones considerades víctimes de dues xarxes d'explotació (la dels proxenetes romanesos, liderats per Viorel Jantea, que les duien a Catalunya enganyades, i la dels amos del club, liderats per Reyes Romera) que vivien en règim de semiesclavitud i eren explotades sexualment al Club Dallas, que arriba a facturar fins a 60.000 euros en un sol dia. Segons la policia, el matrimoni propietari del club, Reyes Romera i Maria del Mar Mata, exerceixen un rigorós control sobre les prostitutes des del seu domicili de Sagunt, on tenen instal·lat un sistema de càmeres de vigilància. Segons la policia, les dones que exercien al club eren obligades a fer jornades de 12 i 14 hores i les obligaven també a passar un control a través d'un escàner, on havien de posar la seva empremta dactilar al principi de la jornada i cada vegada que entraven a fer un servei. El club obligava les noies a pagar 70 euros al dia per mantenir la seva plaça, encara que algun dia no treballessin, i els facilitaven esponges vaginals perquè poguessin complir sexualment amb els clients fins i tots els dies de la menstruació, i així evitar l'absentisme i la corresponent penalització. Les dones també eren obligades a pagar les despeses del negoci: cinc euros al dia per l'electricitat, dos euros per cada rotllo de paper higiènic i set per cada ampolla de sabó. També estaven obligades a comprar en el mateix local preservatius, lubricants, tabac, menjar, aigua i refrescos, i a utilitzar el servei de bugaderia, que els oferien a preus exagerats. A més a més, els amos del Dallas havien posat inhibidors per evitar el funcionament dels telèfons mòbils a la zona, de manera que si les dones volien trucar ho havien de fer des de les seves cabines, augmentant els seus ingressos i minvant la seva llibertat de moviment. També les obligaven a fer-se una analítica de sang cada mes en uns laboratoris triats per ells i que s'havien de pagar les noies

Els amos fan l'orni

Els responsables del club, que estan en llibertat després de prestar declaració al jutjat de Figueres, es desentenen totalment de la suposada esclavització sexual de les noies que es prostitueixen al Dallas. L'empresa assegura que allà les noies entren i surten quan volen i afirmen que del que pugui passar a fora i de l'explotació per part dels proxenetes no en tenen ni idea. “A dins no hi entren els proxenetes i els que regenten el negoci no els coneixen”, afirma, Joaquim Bech de Careda, el lletrat que representa els empresaris que gestionen el Dallas. Pel que fa als controls a través de les empremtes de les noies, el representant legal del Dallas afirma que en complex hi ha tres negocis, prostitució, hostaleria i restaurant, i que aquests controls digitals s'estableixen a l'hotel, com es fa en molts altres hotels en lloc de fer servir una clau convencional. “Aquesta operació contra el club és una cortina de fum per apartar-nos de la realitat informativa”, va lamentar el lletrat. Bech de Careda, que va remarcar que els amos del Dallas, si en alguna ocasió tenen constància que alguna noia ha estat coaccionada, ells mateixos avisen la policia o ho comuniquen al jutjat. Aquesta circumstància ha tingut lloc com a mínim en una ocasió, i precisament la persona a qui van acusar de coaccionar dones va ser un inspector de la policia: Fermin Martí Rodríguez.

Escorcoll al Dallas

En l'escorcoll que la policia va fer al club d'Agullana van comissar 101.290 euros en efectiu, un rifle amb silenciador, un revòlver, munició, un catana, dues defenses elèctriques, quinze navalles, un fuet, dos bastons, nou cotxes, equips informàtics, quinze telèfons mòbils, joies i prop de 2.000 resguards d'enviament de diners a l'estranger. Segons la policia, es valien de convenis amb xofers d'autobusos de línea que fan viatges a Romania per transportar, a canvi d'una comissió, diners i en algunes ocasions també les noies. També es valien d'un entramat d'empreses pantalla, amb un capital superior als 11 milions d'euros, per blanquejar els diners.

LA XIFRA

19
detinguts
en l'operació Andromena, dels quals set han estat empresonats.

LA FRASE

Els proxenetes no entren al club i els amos ni els coneixen
Joaquim Bech de Careda
ADVOCAT DEL BORDELL DALLAS
Les claus

Odes al rufià més ben vist

tura soler

Mentre que els responsables del Dallas ja estan en llibertat i el club d'Agullana funciona amb total normalitat, el jutjat d'instrucció número 6 de Figueres ha fet empresonar set proxenetes romanesos que s'encarregaven de captar les dones a Romania, a la zona de Braila. Algunes de les víctimes les captaven quan encara no havien fet 18 anys i eren més vulnerables amb la promesa que els donarien feina com a cuidadores d'ancians o nens. Tan bon punt feien els 18 anys les traginaven cap a Catalunya i les amenaçaven, colpejaven i violaven com un “exercici d'entrenament”. Entre els empresonats hi ha Viorel Jantae, un noi que gaudia d'un gran renom al seu país i que era tan popular que fins i tot artistes i cantautors del seu país li havien dedicat cançons, que es poden repassar a través de vídeos penjats al Youtube, on es veu Viorel envoltat de la seva família i homenatjat pels artistes.

El seu germà, Petrus, també està implicat en la xarxa d'explotació sexual, però com que no se'l va trobar a Catalunya s'ha emès una ordre europea de detenció. Viorel Jantae portava un elevat nivell de vida, es vantava de tenir un gran poder adquisitiu, li agradava molt anar als casinos on va arribar a gastar-se 14.000 euros jugant en una sola nit. Solia anar acompanyat de guardaespatlles i canviava sovint de cotxe i de telefon. Tot un rufià.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.