Educació

Pedagogia

Adolescents que representen Llull

L'editorial Ganzell elabora una adaptació teatral d'‘El llibre de les bèsties'

L'IES Jaume I de Salou treballa aquest text

Tot i que els clàssics són universals, no sempre és fàcil que el públic infantil i juvenil accedeixi de manera independent a la seva lectura. Especialment, si l'autor és medieval, com és el cas de Ramon Llull, hi ha “molta prevenció” a abordar la seva lectura, comenta Meritxell Blay, coordinadora lingüística i professora de l'institut Jaume I de Salou.

En el marc de l'Any Llull celebrat el 2016 i amb l'objectiu d'apropar aquest autor als estudiants de segon i tercer d'ESO del seu centre, Blay ha realitzat una experiència teatral basada en El llibre de les bèsties, del savi i escriptor mallorquí. Aprofitant la recent adaptació publicada per l'editorial Ganzell signada per Judit Robert i amb il·lustracions del nen Ot Marín, Blay ha treballat amb els alumnes aquesta part d'El llibre de les meravelles en què els animals serveixen d'exemple sobre el bon i el mal govern. Posant-se en la pell del lleó, la guineu, el cavall o la serp, aquests estudiants han accedit a l'univers de Llull i han connectat amb una tradició que enllaça amb els clàssics grecollatins.

“Treballem en el repartiment de quin animal vol ser cadascú i per què, quins valors veuen en aquesta bèstia, quin tenen ells, i aleshores els dividim entre els que mengen carn i els que no”, tal com ja succeeix en l'obra, explica Blay.

Mitjançant el text, la professora pot establir paral·lelismes tant amb el passat local i nacional com amb els valors humans. “Som molt salvatges, tenim memòria d'elefant, treballem com a bèsties, a vegades ens barallem com un lleó i també podem ser molt malvats. I als nens els agrada molt treballar aquesta part”, aclareix Blay.

Pel que fa al territori, el taller de Salou també s'ha desenvolupat a diferents escoles de primària. D'aquesta forma, centres de Cambrils, Vinyols, Vilanova d'Escornalbou, Pratdip, Montbrió i Vandellòs s'han aproximat a aquesta versió de Llull, així com també la biblioteca de Falset.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia