Societat

Capafonts convida a l'esmorzar tradicional de la matança del porc

A la Festa del Mandongo d'aquest diumenge se serviran 450 racions d'aquest plat típic de les muntanyes de Prades

No fa tant de temps que la matança del porc encara es feia a les cases. Aquell era un dia de feina, però també de festa, en el qual es reunia la família i amics que ajudaven en les tasques. “Per esmorzar es preparava mandongo, que és un plat elaborat amb carn magra i cansalada fregida. En aquest oli també s'hi fregeixen els fesols i, a part, es couen els trossets de fetge i ronyó. Nosaltres també hi afegim una botifarra negra a la brasa”, explica Lourdes Buldó, presidenta de l'Associació de Dones Verge de Barrulles, impulsores i organitzadores de la festa. “Aquesta serà la setzena edició de la Festa del Mandongo. La vam començar a organitzar com un acte més dels que es van preparar per celebrar els vint-i-cinc anys de la nostra entitat, i com que va agradar i va anar bé, vam pensar que podria tenir continuïtat, i ja s'ha consolidat”, explica Buldó, que calcula que diumenge se serviran unes 450 racions de mandongo.

Cal tenir en compte que Capafonts té poc més d'un centenar de veïns empadronats i encara no la meitat hi viuen tot l'any. Així doncs, la Festa del Mandongo té un important efecte crida i molta popularitat. “Entre els visitants tenim molta gent d'altres pobles de les muntanyes de Prades perquè en època de matança del porc aquest plat s'elaborava a tota aquesta zona i els agrada tornar-lo a degustar”, explica Buldó. Actualment encara hi ha algunes llars que particularment organitzen trobades familiars i amb amics per menjar mandongo.

Pel que fa a la festa, la cita serà diumenge entre les deu del matí i les dues del migdia a la terrassa i la sala municipal de Capafonts. L'esmorzar inclourà l'àpat, amb mandongo, taronja, vi i un plat de ceràmica de record. Tot plegat tindrà un cost de 10 euros. A més, durant la jornada se celebrarà un mercat de productes de proximitat i hi haurà ambientació amb un grup musical.

La festa

Dia 12 de febrer

www.capafonts.cat



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia