Medi ambient

cop28

La COP28 aprova un fons de pèrdues i danys

La COP28 ha adoptat aquest dijous durant el seu primer dia la decisió que posa en marxa el fons de pèrdues i danys, que compensarà als països més vulnerables al canvi climàtic pels impactes de l’escalfament i al qual la Unió dels Emirats Àrabs (UAE), Alemanya, el Regne Unit, els Estats Units i el Japó, entre altres països, s’han compromès a contribuir.

La decisió, que el president de la COP28, Sultà Al-Yaber, ha qualificat d’“històrica” –perquè “és la primera vegada que s’adopta una decisió en el primer dia de la cimera”, ha assenyalat– recull la proposta del Comitè Transicional que durant l’any s’ha reunit per a precisar els detalls d’aquest nou fons. “La velocitat a la qual ho hem fet ha estat també única, fenomenal i històrica”, ha destacat Al-Yaber després d’aprovar-se el document.

Davant la falta de consens sobre un dels punts més polèmics respecte al fons –on s’allotjarà– el comitè va decidir en la seva última reunió a Abu Dhabi, a principis de novembre, que el Banc Mundial l’acollirà de manera provisional, almenys durant quatre anys.

Aquest suggeriment, no obstant això, va ser mal rebut per alguns representants de països del Sud Global i per grups de la societat civil, que exigien que el fons fos independent del Banc Mundial, perquè desconfien d’aquesta institució.

La UAE i Alemanya han compromès cadascun aportar 100 milions de dòlars al nou fons, mentre que el Regne Unit ha assegurat que destinarà 40 milions de lliures esterlines al fons i altres 20 milions a altres mecanismes de finançament per a pèrdues i danys.

Els EUA, per part seva, han al·legat que contribuiran amb 17,5 milions al fons, i que a més donaran 4,5 milions de dòlars al Mecanisme de Resiliència del Pacífic, i altres dos milions i mig a la xarxa de Santiago per a la seva posada en marxa, reconeguts com a “elements clau del mosaic més ampli de suport als països i comunitats vulnerables a l’hora d’afrontar i respondre als impactes de la crisi climàtica”, segons l’enviat especial per al clima dels EUA, John Kerry.

El Japó, en paral·lel, ha anunciat també que aportarà 10 milions al fons.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona