Medi ambient

ASCÓ

La Candidatura a la seu del magatzem de residus nuclears

Els partidaris de l'MTC desafien el govern estatal

L'AMAC acusa Indústria de falsejar l'informe i veïns de la Ribera d'Ebre protesten a Madrid per condicionar la possible decisió de divendres

El ministre respon que el document és “impecable”

Els partidaris de la candidatura d'Ascó al magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears van fer ahir una demostració de força a Madrid. Així, pràcticament al mateix temps que la junta directiva de l'Associació de Municipis en Àrees Nuclears (AMAC) compareixia per advertir al govern de l'Estat que no acceptarà un emplaçament per a l'MTC que no siga Ascó o Yebra, desenes de veïns de la Ribera d'Ebre es manifestaven a les portes del Ministeri d'Indústria per defensar que el projecte arribe finalment a Catalunya.

En concret, a Madrid es van manifestar el Grup Veïnal de la Ribera d'Ebre i la plataforma Acció, Solidaritat, Compromís i Oportunitat (ASCO). Són dues entitats que, amb altres grups veïnals de la comarca, han advertit que promouran el vot en blanc en les eleccions al Parlament, si finalment no guanya la candidatura d'Ascó. Segons els partidaris de l'MTC, l'informe interministerial que dóna la millor puntuació a la població valenciana és “irreal”, ja que el govern de l'Estat hauria “pervertit” els criteris tècnics amb uns ús “partidista, tàctic i electoral”. Un argument semblant al que va fer servir el gerent de l'AMAC, Marià Vila d'Abadal, que va acusar el Ministeri d'Indústria d'haver “falsejat” l'informe que divendres passat situava Zarra com la millor candidatura per rebre l'MTC.

Possible impugnació

De fet, l'AMAC va anunciar que impugnarà el procés, tot arribant si és necessari els tribunals, si l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero elegeix la candidatura de Zarra. Una decisió que podria prendre demà, un cop analitzat l'informe jurídic complementari que va sol·licitar el consell de ministres. Segons Vila d'Abadal, el ministeri ha aplicat criteris polítics per davant dels tècnics, i per això hauria de reiniciar el procés i preparar un segon informe “imparcial”, ja que el procediment per designar la seu de l'MTC ha perdut “transparència”. Segons l'AMAC, les millors candidatures són les d'Ascó i Yebra, tot i que els governs de Catalunya i de Castella-la Manxa s'hagin oposat al projecte. Així, el gerent de l'AMAC va posar en dubte l'autoria de l'informe que el titular d'Indústria, Miguel Sebastián, va portar a aprovació al consell de ministres de divendres passat. En aquest sentit, ara ha transcendit que l'aprovació de la candidatura de Zarra es va ajornar per l'oposició de Maria Teresa Fernández de la Vega, Carme Chacón i José Blanco, un cop que van poder constatar que la Generalitat Valenciana amenaçava de recórrer contra la decisió.

Vila d'Abadal va dir que l'informe “no s'ajusta a la realitat” i que “només pretén afavorir un candidat”. Així, l'AMAC també va exposar que aquestes són les “principals incoherències i inexactituds existents”, entre les quals destaca que la puntuació atorgada no concorda amb l'anàlisi dels factors de valoració.

“Ja hem fet la feina”

En declaracions a la premsa, el ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, es va defensar de les acusacions de l'AMAC. Així, Sebastián va afirmar que el ministeri ha fet la seua feina, i que l'informe és “impecable, públic i transparent”. A més, el ministre va explicar que ja han rebut l'informe jurídic que havien sol·licitat, i que ara correspon al govern de l'Estat prendre la decisió final. Sebastián no va confirmar si la decisió la prendrà el Consell de Ministres en la reunió de divendres, però va advertir que l'Estat no pot demorar més la construcció de l'MTC, ja que el govern francès no vol que es continuïn emmagatzemant al seu territori residus nuclears de tercers països. A partir del gener, l'Estat haurà de pagar a França una indemnització diària de 60.000 euros, i fer magatzems individuals seria “més car i menys segur” que construir un MTC.

Per la seva banda, la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) va recordar a l'AMAC que vuit dels tretze municipis de l'àrea nuclear d'Ascó rebutgen la instal·lació de l'MTC a la Ribera d'Ebre. Finalment, la Cambra de Comerç de Reus va matisar ahir que les cambres de Tarragona i de Valls respecten la seua posició favorable a la candidatura d'Ascó. D'aquesta manera, la Cambra de Reus va voler replicar el comunicat crític emès dimarts per la CANC.

LA FRASE

Demanarem la paralització del procés per evitar la construcció de l'MTC en un lloc equivocat
Marià Vila d'Abadal
Gerent de l'Associació de Municipis en àrees Nuclears

LA XIFRA

60.000
euros
haurà de pagar l'Estat espanyol al francès cada dia, a partir de gener, pels residus nuclears emmagatzemats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Revisions gratis per risc de melanoma a l’Hospital de Calella

Calella
educació

La selectivitat no inclourà les lectures obligatòries a català i castellà a partir de l’any que ve

barcelona
urbanisme

Inspecció de Treball veu dèficits en la retirada d’Amiant a l’antiga Cacaolat

bacelona
Societat

Manresa implanta a tot el municipi un sistema avançat de recollida de residus

Manresa

Premi a un pla d’atenció a les insuficiències cardíaques de Bellvitge

L’Hospitalet de Llobregat
Medi ambient

L’Atles de biodiversitat de Barcelona incorpora 450 noves espècies

Barcelona
Salut

La calor incrementa el risc d’hospitalització per trastorns metabòlics i obesitat

barcelona

Creu Roja va atendre a les comarques gironines 32.263 persones en el 2023

GIRONA

El Consorci de Solius revisa a l’alça les tarifes per eixugar el dèficit pels tancaments

SANTA CRISTINA d’ARO