Medi ambient

La caça en barraca, també en el punt de mira de la fiscalia

L'Audiència de Tarragona jutjarà el director de Medi Ambient a l'Ebre per un presumpte delicte de prevaricació

El 2008 i 2009 també es van fer estudis sobre la selectivitat del mètode

La caça del tord en barraca també és un mètode cinegètic durament perseguit per la fiscalia i en què, com en la captura de fringíl·lids a la Catalunya central, també s'utilitza el vesc per enxampar els ocells. Tot i això, el Departament de Medi Ambient ha emprès diverses iniciatives per legalitzar la barraca, sense sortir-se'n. L'última va ser encarregar un estudi al Centre Tecnològic Forestal de Catalunya per avaluar el grau de selectivitat, és a dir, si, a part de tords, a la barraca també s'enganxen altres espècies d'aus no cinegètiques. L'estudi es va dur a terme entre el 2008 i el 2009, i per fer-lo es van habilitar nou barraques a diferents punts dels termes d'Ulldecona i Alcanar, i durant 82 sessions de caça es van capturar una mitjana de 15,5 moixons per nit. Menys d'un 10% d'aquests ocells eren ocells no cinegètics. No obstant això, en l'estudi es matisava que és molt difícil establir el grau de selectivitat, perquè hi va haver nits que no es va capturar cap espècie protegida i d'altres en què el 30% de les captures eren protegides. El fet que l'estudi l'elaboressen tècnics del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya ha evitat que els ecologistes interposessen cap denúncia, com sí han fet en el cas de la Catalunya central pel tema dels fringíl·lids, però el cert és que la directora general de Medi Natural, Núria Buenaventura, no és l'única que ha hagut de declarar davant la fiscalia per la caça o la captura d'ocells amb vesc. Així, el director dels serveis territorials de Medi Ambient a l'Ebre, Víctor Gimeno, està pendent d'un judici a l'Audiència de Tarragona per un presumpte delicte de prevaricació per l'arxiu de desenes de denúncies interposades pels agents forestals contra caçadors de barraca durant la campanya de caça del 2004. Aquell any el Departament de Medi Ambient va autoritzar la caça en barraca en una prova pilot denunciada pels ecologistes i que va tindre com a conseqüència directa que la Unió Europea interposés un requeriment a l'Estat espanyol.

Actualment, la caça en barraca continua sent il·legal i hi ha instruccions de la fiscalia perquè les denúncies que interposen els agents rurals o la Guàrdia Civil es vehiculen per la via penal com a delicte contra el medi ambient. Tot i això, representants de tots els partits polítics de Catalunya, el País Valencià i l'Aragó han fet un front comú perquè l'Estat espanyol duga el tema a Europa i es puga legalitzar. Consideren que hi ha prou estudis que demostren que és un mètode selectiu i no massiu.

LA XIFRA

15,5
ocells
per nit són els que es van capturar arran de l'estudi de Medi Ambient, menys d'un 10% eren aus no cinegètiques


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Creu Roja atén 1.450 sol·licitants d’asil el 2023 a Girona

girona

Quinzè aniversari del Servei d’Hemodinàmica Cardíaca de Clínica Girona

GIRONA

Posen en marxa uns equips pioners per tractar malalts mentals greus

OLOT / RIPOLL

Reforcen el servei d’informadors ambientals amb sis persones més aquest estiu

GIRONA
successos

Desmantellen un dels laboratoris més importants de drogues sintètiques

Granollers
societat

L’acusat de la brutal agressió d’Igualada va buscar a Internet ’noia violada’ tres dies després

Barcelona

L’Ateneu Salvadora Catà denuncia "l'actitud hostil" d'un regidor

GIRONA
SOCIETAT

L’educació en la diversitat sexoafectiva, lema del Pride 2024

BARCELONA
infraestructures

La nova estació de busos intermodal estarà llesta la primavera vinent

Tàrrega