Infraestructures i serveis

sequera

El Govern destina 128 milions a reparar 700 xarxes municipals d’aigua

No preveu aixecar l’emergència fins que l’augment de reserves als embassaments permeti guanyar mesos

El Govern destinarà 128 milions a reparar les xarxes municipals d’aigua que pateixen fuites i que suposen un malbaratament del recurs en un moment crític de sequera hidrogràfica. Són 128 milions que es destinaran a reformar la xarxa en baixa, a impermeabilitzar o rehabilitar dipòsits, digitalitzar la xarxa per tenir un control precís de les fuites i reparar les mateixes en 707 municipis del país, el 82% dels que ho han demanat segons ha informat la vicepresidenta Laura Vilagrà després de la reunió de la Comissió Interdepartamental de la Sequera –només 19 peticions de 12 municipis han quedat excloses, o bé per duplicacions, o bé per manca de documentació requerida, o bé perquè han presentat projectes que no són objecte de la línia d’ajuts, segons la consellera.

Els ajuts seran retroactius fins al gener del 2023 per tal d’incloure aquells municipis que ja han fet treballs de reparació durant l’episodi de sequera i s’allargaran fins a l’octubre del 2025. Es tracta d’un període flexible per poder fer les obres tenint en compte que les subvencions es pagaran un cop acabades i certificades les actuacions.

El desdoblament de la canonada del Besòs que perd molta aigua a Badalona i Santa Coloma de Gramenet no s’inclou en aquests ajuts que es publicaran demà al Diari Oficial perquè l’obra l’executa a banda l’empresa pública Infraestructures de la Generalitat amb una partida específica de 45 milions.

Emergència activada

Tot i que els embassaments han guanyat 7 hm³ fins ahir i els del sistema Ter-Llobregat se situen al 15,8%, el Govern no preveu aixecar automàticament l’emergència en aquesta regió d’abastament si les reserves tornen a superar el 16% i els 100 hm³ (avui n’hi ha 97 a Ter-Lobregat). No preveu fer-ho automàticament si els augments de reserves són petits com és el cas dels 7 hm³, que només donen coll per guanyar unes setmanes de marge. “Si les previsions meteorològiques més optimistes es compleixen” i les reserves de les properes setmanes permeten guanyar mesos i no pas dies o setmanes, aleshores el Govern sí que aixecaria l’emergència i el sistema se situaria en la fase prèvia d’excepcionalitat, admet la portaveu Patrícia Plaja.

Dessaladora de Lloret

Per altra banda, l’executiu ha rebut un estudi preliminar de l’Ajuntament de Lloret per tal d’instal·lar una dessaladora mòbil al municipi per cobrir la demanda turística i hotelera d’aquest estiu. El secretari general d’Acció Climàtica, Josep Vidal, explica que s’analitza l’estudi, que requereix encara més aclariments per part de l’Ajuntament i que es prendrà una decisió quan el projecte sigui definitiu. Al Govern no li consta cap petició per instal·lar una dessaladora mòbil a Barcelona tal com ha reivindicat el gremi d’hotelers de la ciutat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona