Salut

MAGDA CAMPINS

EXPERTA EN MEDICINA PREVENTIVA I SALUT PÚBLICA I MEMBRE DEL COMITÈ DE VACUNES

“Vacunar de la grip els menors de cinc anys és necessari”

“La campanya de vacunació que ha impulsat aquest any el Departament de Salut ha estat pobra i insuficient”

“Jo en aquests moments no trauria la mascareta obligatòria. La grip ha arribat al pic i va a la baixa, però cal ser prudents”

Comitè de vacunes
La doctora Magda Campins (67) ha estat durant molts anys la cap del servei de medicina preventiva i epidemiologia de l’Hospital Vall d’Hebron. Jubilada des de l’any 2021, forma part del comitè assessor de vacunes del Departament de Salut
La setmana passada van tornar a començar les escoles i no sabem què pot passar. Podria haver-hi un cert repunt

Amb una incidència de 363 casos per cada 100.000 habitants, semblant a la d’anys anteriors a la pandèmia, l’onada de la grip sembla haver superat aquesta setmana el seu pic epidèmic. L’experta en medicina preventiva i salut pública Magda Campins apel·la, però, a la prudència per si la tornada a l’escola provoca un cert rebrot. Amb els ulls posats ja en l’any vinent, i per evitar que torni a decaure la vacunació, demana al Departament de Salut una campanya contundent, amb missatges clars i més informació.

L’epidèmia de la grip sembla que ha superat ja el pic epidèmic…
Segons les dades del Sistema de Vigilància Epidemiològica de Catalunya, el Sivic, dimarts la taxa d’incidència de les infeccions respiratòries agudes mostrava un lleuger descens respecte a la setmana anterior. Això fa pensar que podríem haver passat ja el pic i que a partir d’ara ja començarà a baixar…
La grip és encara el virus dominant?
El 40% de les infeccions respiratòries agudes estan causades pel virus de la grip, amb bastanta diferència amb el percentatge de mostres que surten positives en covid, que és d’un 9%, i del virus respiratori sincicial, que és d’un 7%. També hi ha un percentatge relativament alt, d’un 12%, de rinovirus, que són els habituals que provoquen el refredat.
Tem una segona onada com l’any passat?
Jo seria prudent amb les dades. La setmana passada van tornar a començar les escoles i no sabem què pot passar. Podria ser que encara que estiguem baixant es pogués veure un cert repunt d’aquí a una setmana o dues.
Però repunt no és onada, entenc.
L’any passat aquest segon pic va estar causat per un canvi de circulació de virus. Va circular el virus A i el segon pic, al cap de sis setmanes, el va provocar el virus B, que pràcticament no havia circulat en la primera onada epidèmica. Aquest any està circulant pràcticament el virus A(H1N1) i el B gairebé no ha circulat, i ja veurem què passarà. La tornada a l’escola explicaria un lleuger increment a partir de la setmana vinent però del mateix virus que està circulant ara, no d’un de diferent.
El govern estatal va dir que si baixava el nombre d’infeccions la mascareta podria passar d’obligació a recomanació. Vostè aixecaria l’obligatorietat?
Jo en aquests moments no la trauria, perquè el que sí que és cert és que en els llocs on és obligatòria la mascareta, tant en hospitals com en centres d’atenció primària, hi ha persones malaltes i persones vulnerables. A més, encara que sembla que ja estem en el pic de la corba i de baixada, continua havent-hi una alta circulació de virus. Jo crec que la mesura del govern de mantenir-la quinze dies i després valorar-ho és adequada. No es pot prendre una mesura i al cap d’una setmana o de quatre o cinc dies treure-la.
La situació als centres sanitaris ha estat dura, però el conseller de Salut, Manel Balcells, ha negat que s’hagi arribat a una situació de col·lapse. És així?
Si entenem per col·lapse que no es pot visitar els pacients, és cert que no s’ha arribat a aquest extrem, però sí que hi ha hagut una càrrega assistencial molt alta i una tensió elevada a les urgències hospitalàries, on hi havia una gran afluència de pacients que havien d’esperar hores per ser atesos. En alguns hospitals més petits fins i tot s’han hagut de desprogramar intervencions quirúrgiques per poder tenir més llits per hospitalitzar pacients. Aquest any a més ha coincidit també que els moments pitjors han estat durant les festes de Nadal, quan també hi ha vacances de professionals sanitaris.
I amb una població que s’ha relaxat i s’ha vacunat menys. Potser sí que això podria haver estat diferent amb una campanya més potent...
Jo crec que hi ha dos factors clars. Després de la pandèmia, com que ens hem hagut de vacunar diverses vegades, hi ha una mica el que en diem la “fatiga pandèmica”. I la població s’ha relaxat. Dit això, jo crec que la campanya informativa que s’ha fet ha estat una campanya pobra. No hi ha hagut prou informació perquè els professionals sanitaris i la població agafessin consciència que les vacunes prevenen hospitalitzacions i morts. La campanya del Departament de Salut hauria d’haver estat molt més àmplia.
Sense oblidar la logística: gent que va demanar hora a l’octubre i no la tenia fins al desembre...
Estàvem acostumats, abans de la pandèmia, que les persones grans i les persones amb factors de risc, fins i tot sense demanar hora, anaven al CAP i se’ls vacunava. Aquest any han donat hores per a molt tard. I això no pot ser.
I què ha passat amb els nens, els menors de cinc anys, que es recomanava vacunar-los per primer cop? Les gràfiques mostren molts contagis en menors...
El que ha passat és que amb la bronquiolitis la cobertura vacunal ha arribat al 83% i amb la grip ha estat del 26%. Caldrà analitzar-ho.
Potser les famílies no ho veuen necessari, associen la grip a gent gran i vulnerable...
Per això és important explicar les coses bé. Vacunar els menors de cinc anys és necessari. En mortalitat no, però la incidència d’hospitalitzacions entre els nens petits és pràcticament la mateixa que en gent gran. Un menor de cinc anys té un risc més alt d’ingrés que un de sis, set o vuit anys. Fa anys que l’OMS recomana que un dels grups prioritaris per vacunar-se de la grip siguin els nens més petits de cinc anys. I no només per ells, sinó perquè els nens són els grans transmissors a la comunitat i la vacuna pot reduir la circulació de virus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona