Salut

Tecnologia

Neuralink implanta el seu xip cerebral per primera vegada en un humà

La funció inicial del dispositiu, anomenat ‘Telepathy’, serà restaurar el control de les extremitats en pacients amb la mobilitat malmesa

L’empresa neurotecnològica Neuralink ha implantat per primera vegada un dels seus xips cerebrals en una persona. Així ho ha anunciat el propietari de la companyia, Elon Musk, que ha explicat que l’operació es va fer diumenge i el pacient “s’està recuperant bé”. “Els resultats inicials mostren una detecció prometedora de pics neuronals”, ha afegit, en un missatge a la xarxa social X (abans Twitter). El fundador de Tesla i Space X ha explicat que el dispositiu, batejat Telepathy, estarà destinat en la fase inicial a pacients “que hagin perdut l’ús de les seves extremitats”.

La notícia arriba vuit mesos després que l’agència del medicament dels Estats Units, l’FDA ((Foods and Drugs Administration), autoritzés a Neuralink el primer assaig clínic en humans dels seus dispositius cerebrals. El projecte de Neuralink aspira a poder llegir l’activitat cerebral per poder transmetre ordres que ajudin a restaurar algunes funcions malmeses, com per exemple després d’un infart o una esclerosi lateral amiotròfica, i que suposen danys severs en la mobilitat o la capacitat comunicativa. Segons Musk, l’implant de Neuralink ha de permetre “controlar” un ordinador o telèfon, “i a través d’ells gairebé qualsevol dispositiu, amb només pensar”. “Imagineu-vos si Stephen Hawking es pogués comunicar més ràpid que un mecanògraf o subhastador. Aquest és l’objectiu”, ha assenyalat el magnat sud-africà.

Neuralink treballa en dos tipus d’implant, un per restablir les funcions corporals bàsiques en persones que pateixen paràlisi per lesions cerebrals o medul·lars i un altre per restaurar la visió fins i tot en persones que no n’han tingut mai.

Diverses iniciatives desenvolupen dispositius per connectar el cervell a ordinadors, per intentar tractar trastorns cerebrals, superar lesions al cervell i altres aplicacions. Fins ara aquest tipus de dispositius han treballat en una mateixa direcció, des del cervell cap a l’exterior, normalment cap a un ordinador que processa les senyals. El projecte de Neuralink aspira a poder traslladar també informació en sentit contrari, cap al cervell.

La companyia de dispositius mèdics d’Elon Musk treballa des de fa anys per connectar el cervell humà a un ordinador, però l’FDA va endarrerir el permís per al primer estudi clínic per preocupacions sobre el possible escalfament de l’implant i la fuita d’elements químics cap a la massa cerebral. A finals de 2022 les autoritats dels Estats Units van obrir una investigació a Neuralink per possible maltractament d’animals en els seus estudis, arran de la mort de desenes de porcs i alguns micos, com Pager, que havia aconseguit interactuar amb el videojoc Pong sense utilitzar la palanca de control.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LA CRÒNICA

Les mestres que fan collir pedres

CRÒNICA

Defensors davant la burocràcia

Societat

L’Ajuntament de Badalona estudia ara com reobrir l’alberg municipal

Badalona
Teresa Prados
Portaveu de No esteu soles, en defensa de les víctimes d’agressió sexual

“Les víctimes senten que han provocat l’agressió sexual”

Badalona
Societat

Planten el Dimoni de les Festes de Maig a Badalona

Badalona
equipaments

Enderrocament “d’urgència” i “per seguretat” de l’edifici de l’Escola de Vela

platja d’aro
sequera

Només 17 hm³ per als regants al Baix Ter

LA TALLADA D’EMPORDÀ
urbanisme

Adjudiquen la rehabilitació de les cases del castell d’Amposta

AMPOSTA
GIRONA

Finalitzen les obres de l’enllumenat d’accés als jardins de les Pedreres

GIRONA