Salut

Salut estudia apujar un 18% el pressupost de la demarcació

El pressupost per a la regió sanitària de Girona podria experimentar amb vista al 2015 un increment d'un 18% i arribar fins als 842 milions d'euros. I seria la regió sanitària de Catalunya que registraria un augment més important després de la de Lleida, que ho faria en un 17%, i la de la Catalunya central, en un 12%. Així es fa constar en el projecte de decret de contractació i prestació de serveis sanitaris en què treballa el Servei Català de Salut i en el qual apareixen les assignacions territorials segons la població. Unes assignacions que tenen com a objectius l'equitat en la distribució dels recursos, la incentivació d'una millor accessibilitat i l'eficiència clínica, i que exclouen l'alta especialització –com ara, la cirurgia cardíaca– i els programes especials.

Justament avui, la diputada del PSC al Parlament de Catalunya Marina Geli defensarà, a la comissió de Salut, una proposta de resolució del seu grup en què insta el govern català a aplicar mesures pressupostàries justes, en funció de la despesa per càpita, per la regió sanitària de Girona en el període 2014-16. Geli addueix que la despesa sanitària del 2013 i el 2014 és de 796 euros per persona i any, un 27% menys que la de la resta de Catalunya, que és de 1.095 euros per càpita. I, en aquest sentit, manté que la proposta en què treballa el Servei Català de Salut reconeix que les comarques gironines reben, almenys, un 18% menys del que els correspondria.

La diputada socialista argumenta que en el debat de la llei de pressupostos pel 2014 ja es va alertar que la demarcació de Girona era la pitjor tractada en matèria sanitària. “El pressupost del 2010 era de 777 milions d'euros i en canvi el 2013 havia disminuït a 671 (106 milions menys en tres anys)”, exposa Geli. “Fa tres anys, la regió sanitària de Girona era una de les que menys temps s'esperaven els pacients i ara és tot el contrari, és de les que més ha empitjorat. Les retallades lineals són les responsables de la situació de més precarietat laboral i menys accessibilitat al sistema públic de Salut a les comarques gironines”, hi afegeix. Així, en la mateixa proposta de resolució que es debatrà avui en la comissió de Salut, el PSC demana que s'implanti un pla de xoc de llistes d'espera 2014-16. I recorda que, d'acord amb les dades corresponents al desembre del 2013, a les comarques gironines hi ha 3.595 persones més en espera, i s'ha passat de les 4.251 que hi havia el 2010 a les 7.846, la qual cosa representa un augment d'un 85%.

El grup parlamentari socialista reivindicarà novament que es desencalli el projecte del nou Trueta –amb l'encàrrec, d'aquest any, del nou projecte– i redactar un pla d'inversions de manteniment pel Trueta pels anys 2014-16.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins