Societat

El gran espectacle de la Fia-faia

Bagà i Sant Julià de Cerdanyola rememoren l’arribada del solstici d’hivern amb una singular festa la nit de Nadal

Per les festes de Nadal, algunes poblacions tenen el foc com a protagonista. Com cada 24 de desembre, la nit de Nadal Bagà i Sant Julià de Cerdanyola rememoren l’arribada del solstici d’hivern amb la Fia-faia, una festa que des del 2015 és Patrimoni de la Humanitat. Les faies o torxes (d’entre 2 i 4 metres) s’encenen al capdamunt de la muntanya i baixen fins al poble. A Sant Julià de Cerdanyola el tret de sortida es dona a les 6 de la tarda, moment en què les torxes comencen la baixada fins a la plaça de l’Església del poble. A Bagà la festa és més multitudinària. Les torxes enceses es baixen des de la muntanya del Siti fins al poble cap a les 18.30 h. Llavors comença la crema de les faies, es fa un recorregut fins a la plaça Porxada, on se segueixen consumint les torxes fins al final. Es balla la dansa típica de la Fia-faia i es reparteix coca amb allioli de codony. En total es preveu cremar unes 700 torxes –500 a Bagà i 200 a Sant Julià.

Viatge a Brussel·les

Aquest any la festa de la Fia-faia ha viatjat a Brussel·les per divulgar la seva singularitat. Una trentena de persones de Bagà i Sant Julià es van traslladar dissabte passat a la capital belga, on els va rebre el conseller a l’exili Lluís Puig.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia