Salut

Societat

Salut posa el focus en els mosquits

La sanitat catalana estrena una plataforma especialitzada per prevenir i informar de la presència de mosquits i de les malalties que poden transmetre

En tres anys hi ha hagut 700 casos d’arbovirosis, principalment dengue

L’Agència de Salut Pública de Catalunya no es pren els mosquits lleugerament i ha impulsat la plataforma integral per al control d’arbovirosi a Catalunya (Picat), un projecte d’investigació que integra epidemiòlegs, assistencials, entomòlegs i viròlegs. Són els principals actors que poden vigilar i prevenir la presència i la proliferació dels mosquits i de les malalties que aquests transmeten. Entre el 2015 i el 2018, a Catalunya es van declarar 700 casos de malalties transmeses per mosquits, de les quals 371 van ser de dengue; 183, de Zika, i 146, de chikungunya. Tret d’un, tots van ser casos importats.

La nova tecnologia permetrà crear models innovadors de predicció del risc d’aparició d’un brot epidèmic autòcton a partir de les dades rebudes a l’Agència de Salut Pública i la col·laboració de la mateixa ciutadania. Picat aprofitarà les plataformes ArboCat i Mosquit Alert, un projecte de ciència ciutadana de diferents centres d’investigació, amb una aplicació per lluitar contra l’expansió del mosquit tigre i el de la febre groga. Israel Molina, de la unitat de medicina tropical i salut internacional de l’hospital Universitari Vall d’Hebron, remarca que “són models de predicció pioners a Europa” que podran ser exportats a altres territoris i que ajudaran al control de les arbovirosis en l’àmbit assistencial i de salut pública. Les arbovirosis (infeccions transmeses per vectors com ara els insectes) afecten cada any milions de persones a tot el món. “Són un problema important que pot anar a més en el futur per la globalització i el canvi climàtic”, diu el secretari de Salut Pública de Catalunya, Joan Guix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia