Salut

Vergés rebutja les retallades en salut que reclama Sánchez

El govern estatal demana a la Generalitat un pla per contenir l’augment de la despesa sanitària i farmacèutica de la Generalitat

La consellera de Salut s’hi nega: “No deixarem d’atendre la gent”

“No retallarem.” Clar i català, la consellera de Salut, Alba Vergés, va rebutjar ahir de manera contundent la possibilitat d’aplicar noves polítiques d’austeritat en l’àmbit sanitari. Aquesta és la resposta de la Generalitat a la demanda del govern estatal de controlar la despesa sanitària i farmacèutica, que s’ha disparat més enllà del límit permès per controlar el dèficit.

L’executiu de Pedro Sánchez ha enviat una carta als departaments de Salut i d’Hisenda en què demana un pla d’ajust de la prestació farmacèutica ambulatòria i hospitalària i també en productes sanitaris. La missiva, revelada per La Vanguardia, suggereix que es pari especial atenció a les pròtesis internes (per substituir una articulació) i externes (per reemplaçar parcialment o totalment una extremitat) així com aquells “altres productes que suposin una alta despesa”. Madrid espera una resposta abans del 15 de setembre per seguir la situació de prop i evitar que el dèficit es descontroli.

El toc d’atenció arriba després que l’increment de la despesa sanitària s’hagi disparat els darrers anys, molt més enllà del límit màxim que es va començar a establir el 2016 i que per a l’any passat es va situar en un 2,4%. Aquest increment, però, no és exclusiu de Catalunya. De fet, la resta del territori estatal, tret del País Basc i Astúries, es troba en la mateixa situació i també ha estat advertit pel govern estatal.

“El govern del PSOE ens està demanant que retallem i no retallarem. Ens està demanant que continuem aplicant les polítiques d’austeritat que practicava el Partit Popular i això no ho farem”, va dir ahir Vergés. La consellera va recordar que l’Estat incompleix sistemàticament el finançament de Catalunya, de manera que va instar Pedro Sánchez a “obrir la clau de la caixa del finançament i atendre les polítiques públiques que importen a la gent, en comptes de gastar 2.200 milions d’euros en despesa i contractes militars tot i estar en funcions”.

Vergés defensa que “un bon govern és el que posa totes les eines de gestió a disposició de les polítiques públiques” i, per tant, la Generalitat “no pot mirar cap a una altra banda quan surt una nova medicació”. La consellera ho va exemplificar amb el nou tractament contra l’hepatitis C, que ha representat una despesa de 320 milions d’euros per a Catalunya “sense rebre ni un euro de l’Estat”. “No podem dir a la gent que no els atendrem”, hi va afegir.

Des de Madrid, el secretari general del Ministeri de Sanitat, Faustino Blanco, va remarcar que la carta en què es reclama contenció en la despesa “forma part del procés administratiu normal i regulat d’un país amb regles de joc” i no és cap “situació especial sobrevinguda”.

LA XIFRA

2,4
per cent
de creixement anual és el permès en despesa farmacèutica i sanitària per a la Generalitat.

LA DATA

15.09.19
és el termini
fixat pel govern espanyol per rebre la resposta a la demanda de contenció de la despesa sanitària.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia