Societat

La compra d’un molí farà augmentar la producció de l’oli Salar d’Arbúcies el 2020

Una trentena de socis comercialitzen el producte de gamma alta al Japó i als Estats Units

El mal temps ha frenat la collita, que creixia el triple any a any

Els responsables de la societat Oli de la Vall d’Arbúcies SL compraran un molí l’any que ve, cosa que els farà augmentar la producció. Una trentena de socis formen part de la societat, que funciona com una cooperativa i que ja ha decidit que situaran el molí en una antiga nau que havia estat un magatzem, explica el productor i un dels administradors de l’empresa, Ramon Espígol.

La inversió del molí serà de 130.000 euros. Espígol detalla que el tipus de dispositiu ajudarà a mantenir les aromes de l’oli, que s’ha obtingut recuperant una varietat que va sobreviure a la gran glaçada del 1956. “El molí conserva molt bé la temperatura i l’oxidació”, explica un dels dos administradors de l’empresa –l’altre és Àlex Serrahima, i ben aviat n’hi haurà un altre.

Una trentena de socis formen part d’Oli de la Vall, que es reparteix els dividends (exigus) en funció dels quilos aportats. Aquest any és el tercer que comercialitzen l’oli, que s’ofereix al “sector per a gurmets i que és un producte per fer un regal de qualitat”. De fet, Espígol diu que una ampolla de 100 ml es ven a 30 euros.

Un dels socis de la cooperativa és l’alcalde d’Arbúcies, Pere Garriga, que anunciava fa uns dies l’inici de la collita a través de les xarxes socials. Un inventari municipal de varietats antigues locals va contribuir a la recuperació del Salar (o clon G21).

La collita del 2019 ha experimentat una frenada per l’excessiva calor del juny i pel temporal de fa tres setmanes. Tot i això, “la collita del 2018 era el triple que la del 2017, i aquesta era tres vegades més que la del 2016”. Els responsables no volen donar detalls de la producció actual, que augmentarà amb el molí, que hauria de premsar 500 quilos en una hora. L’oli ja es ven a Tòquio (el Japó), Nova York i Boston (EUA), i Catalunya.

L’expansió del producte arribarà a França, el Regne Unit i els promotors ja estan enviant mostres a Dubai, als Emirats Àrabs, a la Xina i Singapur per exportar Salar.

LA XIFRA

130.000
euros
costarà l’adquisició d’un molí italià per premsar les olives de la Vall d’Arbúcies i que funcionarà la tardor del 2020.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia