Societat

Les víctimes del 17-A tornen a lamentar la falta de suport de la Generalitat i el govern espanyol

Les entitats d’ajuda agraeixen en canvi l’actitud de l’Ajuntament de Barcelona i la seva aportació econòmica

Molt pocs dies abans de l’inici del judici pels atemptats jihadistes de l’agost del 2017 a Catalunya, les víctimes han lamentat aquest divendres la falta de suport de l’administració, especialment del govern espanyol i la Generalitat, a l’hora de ser reconegudes i ajudades en els tràmits jurídics, mèdics i burocràtics. En canvi, han agraït l’ajuda de l’Ajuntament de Barcelona i el seu suport econòmic de 50.000 euros per a la defensa jurídica de les víctimes a l’Audiència Nacional. De fet, l’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, ha demanat més “empatia” i “humanitat” a les administracions a l’hora d’atendre les víctimes d’atemptats terroristes.

El judici comença dimarts a Madrid, i aquest divendres al migdia Colau, el tinent d’alca€ldia de Seguretat, Albert Batlle, i el regidor de Drets de Ciutadania, Marc Serra, s’han reunit amb l’assessor de la Unitat d’Atenció i Valoració a Afectats per Terrorisme (UAVAT) Robert Manrique, Eulogio Paz, president de l’Associació 11M, que representen a diverses víctimes, i una vintena de víctimes d’aquells atemptats.

La UAVAT va arribar a contactar amb 273 víctimes directes o indirectes dels atemptats, però només s’ha permès la personació de 74. A més, hi ha un centenar de víctimes més que no han estat localitzades per l’entitat, tot i que consten en documents oficials.

Segons Manrique, almenys s’haurien de considerar víctimes els 14 morts i 125 ferits físics de la Rambla de Barcelona, els 29 ferits físics en les dues explosions del xalet d’Alcanar, la dona morta a Cambrils i els 12 ferits físics en aquell passeig marítim, els tres mossos atropellats pel conductor kamikaze a la Diagonal, i el jove Pau Pérez a qui aquest terrorista va matar per robar-li el cotxe a la Zona Universitària. A banda, hi ha els testimonis presencials dels fets, que encara pateixen seqüeles psicològiques. Hi ha víctimes de Barcelona de 40 municipis diferents de Catalunya, de la resta de l’estat i de nou països estrangers. Algunes víctimes no s’han volgut personar en la causa judicial, i una víctima ha estat abandonada a l’últim moment pel seu lletrat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia