Societat

Educació recorrerà l’ordre d’implantar ja el 25% de castellà a les aules

Els sindicats, indignats, demanen al conseller que no acati la sentència i protegeixi la immersió lingüística

Exigeixen que el departament ”no passi la patata calenta als centres educatius”

El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha dit aquesta tarda en una roda de premsa d’urgència que el govern farà un recurs “davant l’aberració”de l’ordre del TSJC que exigeix a la Generalitat que s’apliqui el 25% de castellà a tots els centres educacions de manera immediata. El conseller Gonzàlez-Cambray ha volgut llençar un missatge de “tranquil·litat” a les direccions, alhora que ha reclamat el “màxim consens polític, social i pedagògic” en defensa del català, en referència a la modificació de la Llei de Política Lingüística pendent al Parlament. També ha insistit que “en els pròxims anys hi haurà més català a l’escola del que hi ha ara”.

Les reaccions a la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, TSJC, que ordena aplicar ja la sentència del 25% de castellà a les aules no s’han fet esperar.

La portaveu d’USTEC-STEs, Iolanda Segura, demana al conseller d’Educació que no acati la sentència i que aposti “valentament per protegir la immersió lingüística”. “El departament no pot passar la patata calenta als centres donant marge de flexibilitat a l’hora d’aplicar els projectes lingüístics”, ha afirmat Segura a l’ACN. La portaveu d’USTEC sosté que la manera de protegir els docents davant la sentència és amb un projecte lingüístic “unificat” de manera que l’únic que hagin de fer sigui executar-lo i avisa al departament que “cap subterfugi servirà per aplacar l’ofensiva judicial”.

Segura ha mostrat una vegada més “indignació” davant la “judicialització del tractament de les llengües en els centres educatius” i ha demanat “desobediència” al Departament d’Educació per “protegir l’escola catalana”, “el català” i “els alumnes”, després que el TSJC hagi ordenat aquest dilluns al conseller que en 15 dies dicti les instruccions per fer complir la sentència del 25% d’hores en castellà a totes les escoles catalanes La portaveu d’USTEC-STEs (IAC) ha demanat al Departament d’Educació que “blindi” el model d’immersió lingüística amb una regulació i normativa, “de manera que s’unifiqui el projecte lingüístic amb el català com a llengua vehicular”, ha defensat.

D’altra banda, la Intersindical Educació va fer un comunicat dient “NO a la imposició del castellà a les aules!”. En el comunicat la Intersindical Educació considera que l’ordre del TSJC “es tracta de la consumació d’una agressió sense precedents al model d’immersió lingüística i a l’escola catalana”. Alhora, constata “com la passivitat del departament d’Educació, a qui ja hem reclamat reiteradament la necessitat de prendre una posició clara i de trobar els mitjans adequats que blindin el català a l’escola, no ha servit per escometre aquesta ofensiva catalanòfoba de la justícia espanyola”.

La Intersindical Educació, diu en el comunicat, “demanem al departament d’Educació i al conjunt de les forces polítiques democràtiques que es posicionin de manera clara a favor del model d’immersió lingüística, prenent les mesures polítiques necessàries per tal d’assegurar-ne la continuïtat. Així mateix, fem una crida al conjunt de forces socials, organitzacions sindicals i agents de la societat civil i del moviment popular perquè s’uneixin i es mobilitzin en la defensa de la llengua catalana a les aules.”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia