Societat

Societat

Visibilitzar el col·lectiu no binari

Bru Madrenas ha impulsat un llibre col·laboratiu per donar a conèixer les identitats no binàries

Considera que és una eina per “aprendre”, però també “d’acompanyament i respecte”

“Entre home i dona, hi ha moltes altres identitats, i això s’invisibilitza”

Elle. Entre parèntesis. És el pronom personal que s’ha consensuat en castellà i que es refereix a la tercera persona però sense identificar-ne el gènere, i és el que Bru Madrenas (Girona, 1994) utilitza al perfil d’Instagram @trans_gresorxs . “Soc una persona trans i no binària”, així es defineix en el lloc web del projecte Transgresorxs , un llibre col·laboratiu d’identitats no binàries que ha impulsat. Es tracta, explica, d’una publicació amb voluntat divulgadora del transfeminisme i que inclou conceptes bàsics, a manera de diccionari, sobre què és el gènere, el sexe, les diferències... “Va sorgir de la necessitat que vaig veure que hi ha de disposar d’informació accessible sobre aquesta qüestió; hi ha molt de desconeixement”, assenyala. Més enllà de les xarxes socials, en què el col·lectiu no binari és molt actiu, Madrenas creu que amb el llibre es dona a conèixer una comunitat invisibilitzada i s’hi dona suport.

Bru Madrenas va estudiar història a la UdG, posteriorment va cursar un màster de gènere per la Untref a Buenos Aires i actualment estudia educació social. “Crec fermament que l’educació és una eina per canviar el món i convertir-lo en un lloc més equitatiu per a totes”, destaca. En aquest sentit, fa formacions, presentacions i actes sobre temàtiques de gènere, interseccionalitat, identitats LGTBIQ+ i no binarismes. Posa èmfasi en el fet que el llibre dona la possibilitat “a les persones cisgènere d’aprendre i d’acompanyar i respectar les persones no binàries”. Per Bru Madrenas, conèixer aquesta realitat i formar-s’hi és una qüestió “que és de totes”, perquè, recorda, es tracta de drets humans. “Per mi, una societat més justa i igualitària parteix del fet que totes hem de construir-nos i desconstruir-nos, i acompanyar-nos”, afegeix.

A Girona, l’Espai LGTBI i Dissidents són dues de les plataformes que visibilitzen el col·lectiu. Per Sant Jordi, Bru Madrenas va signar llibres a la parada que l’Espai LGTBI tenia al Palau de Fires i, el 3 de juliol, com a avantsala del Dia de l’Orgull del 28 de juliol, presentarà el llibre en les jornades que Dissidents organitza a Girona. El llibre ha tingut molt bona acollida i Madrenas qualifica l’experiència de “molt bonica”, ja que, d’una banda, “les persones trans se senten més acompanyades i, de l’altra, les cisgènere mostren molt d’interès per conèixer-ho”.

La publicació del llibre ha estat possible gràcies a la col·laboració d’una vintena de persones no binàries d’arreu del món, que hi han aportat el seu testimoni, i d’altres han participat en diverses il·lustracions o en el disseny o la composició del llibre, “molt plural”. En relació amb situacions que violenten les persones no binàries, n’apunta algunes com ara “suposar el gènere” i encasellar-les en el binarisme de gènere. Així, l’aparença física també els determina i fa que l’interlocutor s’hi dirigeixi com a dona o com a home: “Entre home i dona, hi ha moltes altres identitats; no només hi ha dos gèneres, n’hi ha moltíssims, i això s’invisibilitza”, recalca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia