Una vintena d'entitats s'agrupen per impulsar els menús escolars ecològics

Prop de quaranta centres educatius incorporen en bona part del menú diari aliments biològics i pròxims

Coincidint amb el Dia Internacional de la Lluita Camperola, i en el marc d'una setmana d'activitats contra els transgènics, divendres es va presentar a Barcelona la Taula de Treball de Grups Locals per a l'Alimentació Escolar Ecològica. Hi participen una vintena d'entitats de caire molt divers, com ara la cooperativa El Rebost, la fundació Futur, Entrepobles, els consells comarcals de l'Urgell, el Pallars Sobirà i el Montsià, i l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès. Es tracta de col·lectius i institucions que ja treballaven individualment per la introducció d'aliments ecològics als menús escolars i que ara s'han agrupat per tenir una sola veu. Entre altres iniciatives, estan preparant una guia que ajudi les escoles a passar del menú convencional al biològic.

«Fa temps que veiem que el menjar dels nens deixa bastant a desitjar per la industrialització de l'agricultura, que fa abaixar la qualitat», va explicar Pau Soler, un dels portaveus de la taula. A banda, «el model productiu industrial desfavoreix els productors locals, i això fa que es perdin zones rurals perquè queden despoblades», hi va afegir. El menú ecològic, doncs, té un doble vessant: garantir als més petits, i per tant més vulnerables, una alimentació sense pesticides i potenciar el manteniment del medi rural comprant aliments locals. Això no està renyit ni amb la localització geogràfica, ja que la primera escola d'introduir-ho –la Muntanyeta– és a Barcelona ciutat, ni amb el preu, que segons la taula de treball a penes s'encareix. «El cost afegit és més d'esforç que de diners», diuen els promotors. De moment, 36 centres educatius han introduït aliments ecològics en els menús. El 100% és impossible, ja que hi ha aliments, com ara el peix, que no es poden produir ecològicament. Hi ha centres que arriben al 70% de productes biològics en els menús i que incorporen, a més, material pedagògic perquè els mestres puguin educar els nens en el respecte pel medi.

«El menú s'ha encarit 15 cèntims»

R.M.BRAVO

Manel Rivero viu al peu de Montserrat, és vegetarià i conrea el seu hort. Participa en l'associació de mares i pares de l'escola La Salut, a Collbató, i està preocupat per l'alimentació dels seus fills. «Teníem un menjador on el menjar no deixava de ser ranxo, amb un excés de fregits i molt desequilibrat. Podien posar llenties amb xoriço de primer i escalopa de segon, cosa que representava massa proteïna.» D'això fa dos anys, i amb una altra mare preocupada pel menjar va fer un estudi de viabilitat i va convèncer l'empresa de càtering d'introduir productes ecològics. «Si compren als majoristes no surt tan car», explica Rivero. De fet, el nou menú s'ha encarit 15 cèntims i ara els pares paguen 5,55 euros. La introducció d'aliments ecològics ha estat gradual, i en aquests moments és d'un 60% del total. «Volem arribar al 82% i la propera introducció serà la vedella i el pollastre. El peix no és ecològic, però n'hem posat més al menú perquè hi havia massa carn en comptes de peix», explica Rivero.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.