la contra

La guerra de Premià

Un documental recull les veus de testimonis de l'enfrontament de republicans i nacionals a Premià de Dalt

Soldats i la cisa. Aquesta és la imatge triada per a la caràtula del DVD: un batalló de soldats republicans, entre els quals se'n distingeixen alguns de Premià de Dalt, i, al fons, l'ermita de la Cisa, que es va salvar de les flames dels anarquistes.


La Guerra Civil a Premià de Dalt no va ser especialment crua. No va comportar grans afusellaments ni els seus habitants tampoc van haver de córrer a refugiar-se dels bombardejos de l'aviació italiana. Tot i això, com a arreu, la guerra entre republicans i nacionals va marcar profundament una generació de persones, moltes de les quals no tenien una ideologia política definida aleshores, i que encara avui recorden amb tristesa la tensió i les penúries que van haver de passar per motiu d'aquell enfrontament.

«Són un grup de persones que ara són molt grans i que, en un temps, ja no hi seran», explica el responsable de l'arxiu Pujol-Villà-Puig, Valerià Pujol. És per aquest motiu que des del consistori es va impulsar ja fa mes d'un any la producció d'un documental que recull els testimonis d'aquest grup de persones i evita així que la seva memòria s'esvaeixi. La idea va sorgir de l'Arxiu Municipal i la realització ha anat a càrrec de la productora Sabem.com amb la coordinació de Valerià Pujol, de l'arxiu Pujol-Villà-Puig. En total s'han entrevistat fins a 54 persones que van passar la guerra a Premià de Dalt, entre els quals destaca l'expresident de la Generalitat de Catalunya Jordi Pujol i la supervivent al camp de concentració de Ravensbrück, Neus Català, que aleshores, amb 20 anys, era responsable de la colònia Negrín, un grup d'infants de famílies republicanes que estaven refugiats a la masia de Can Trias. El resultat de les entrevistes s'ha resumit en un DVD, que des del mes d'octubre està a disposició dels premianencs. «El documental pretén explicar els fets històrics amb aire conciliador, de manera que es vegi que una guerra no porta enlloc», comenta la responsable de l'arxiu municipal de Premià de Dalt, Eulàlia Ribera. Alguns exemplars són consultables a la biblioteca Jaume Perich i està previst fer-ne projeccions a la Societat Cultural Sant Jaume, a La Benèfica i també a l'IES Valerià Pujol i Bosch. El DVD també es pot comprar a Can Figueras i a La Benèfica per un preu de 5 euros. El film té una durada de 75 minuts i repassa els moments clau d'aquest capítol de la història del país: des dels darrers dies de la Segona República fins a l'entrada dels soldats franquistes per la riera i la posterior persecució dels col·laboradors dels governs d'esquerres. L'expresident Pujol recorda com es trobava a la platja de Premià de Mar el dia que Franco es va revoltar al Marroc i com el seu pare en parlava amb altres persones. «Va ser el primer dia que vaig sentir anomenar Franco», explica a la càmera. Altres entrevistats recorden com es van cremar els béns de l'església o com havien de sobreviure menjant els «tronxos del bròquil». Es tracta de testimonis directes. Molts d'ells eren nens en el moment de la guerra, però la intensitat dels records ha fet que perdurin durant 70 anys. Són records d'un valor altíssim, que també s'aprofitaran per a dos documentals més que es publicaran aviat: sobre l'evolució del municipi i sobre les festes locals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Salut

La calor incrementa el risc d’hospitalització per trastorns metabòlics i obesitat

barcelona

Creu Roja va atendre a les comarques gironines 32.263 persones en el 2023

GIRONA

El Consorci de Solius revisa a l’alça les tarifes per eixugar el dèficit pels tancaments

SANTA CRISTINA d’ARO

La unitat d’hospitalització a domicili del Trueta arriba als 200 pacients atesos en els set mesos

GIRONA

Augment de les franges de protecció d’incendis i del pressupost a Sant Cugat

Sant cugat del Vallès

La Societat Cercle Calongí celebra el seu centenari

CALONGE i ST. ANTONI

La sequera afecta 66.500 hectàrees de boscos, el doble que les del 2022

BRUNYOLA
enogastronomia

Els millors vermuts semidolç i semisec del món són de Lleida

Lleida

Girona fa un pas més per eliminar la simbologia franquista de la via pública

GIRONA