Societat

Budó defensa que el desconfinament es pot fer amb “la legislació normal” si Sánchez no pot prorroga l’estat d’alarma

El Govern demana que l’Estat comparteixi amb les autonomies el 10% del dèficit que reserva per a les seves despeses

Vergés no descara l’ús de mòbils per a la detecció de casos i contactes de la Covid

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha defensat que el desconfinament de Catalunya es podria fer amb “la legislació normal” si el president espanyol, Pedro Sánchez, no pogués prorrogar l’estat d’alarma per manca de suports al Congrés. Durant la roda de premsa telemàtica d’aquest dilluns al migdia, la consellera ha apuntat que si la Generalitat recupera les competències, aprovaria per decret llei -és a dir, sense passar pel Parlament- les decisions sobre la desescalada. Budó ha recordat que el 12 de març -abans de l’aprovació del reial decret d’estat d’alarma- el Govern ha va aplicar el confinament perimetral dels quatre municipis de la Conca d’Òdena. I que, per tant, el desconfinament seguiria el mateix patró.

Budó també ha demanat que l’Estat comparteixi amb les autonomies el 10% del límit de dèficit que reserva el govern espanyol per a les seves pròpies despeses. Durant la roda de premsa telemàtica d’aquest dilluns al migdia, la consellera de Presidència ha considerat que el topall del 0,2% anunciat per la Moncloa és “del tot insuficient”, ja que és previ a la crisi del coronavirus. Fonts d’Economia ja van explicar ahir a l’ACN que veien “insuficient” que el límit de dèficit de les comunitats autònomes es mantingui al 0,2%. El departament de Pere Aragonès reclamava al govern espanyol que flexibilitzi “encara molt més” el topall.

Budó també ha destacat el pla de xoc del Govern, anunciat aquest matí pel conseller Chakir el Homrani, que destina prop de 60 milions a polítiques actives d’ocupació que beneficiaran 1.500 empreses i 4.300 persones. La consellera ha destacat que l’executiu dona així “resposta” per donar suport a aturats, autònoms i microempreses, i a l’economia social.

La portaveu ha insistit que la gestió de la crisi i les mesures del desconfinament no han de ser cap “batalla política”, i que tampoc no es tracta d’embolcallar-se amb banderes. Budó ha tornat a demanar a l’Estat que retorni les competències de la Generalitat per gestionar la desescalada.

Dèficit del 0,2%

El departament d’Economia recordava ahir que el límit de dèficit autonòmic ja era del 0,2% des del compromís del febrer, és a dir, abans de la pandèmia. A més, la conselleria recorda que el Consell de Ministres d’Economia i Finances de la Unió Europea (Ecofin) ja va suspendre els objectius d’estabilitat.

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, es reunirà aquesta tarda amb els consellers d’Economia i Hisenda de les comunitats autònomes. A la trobada telemàtica s’hi abordarà el fons especial per la reconstrucció de 16.000 milinos, anunciat dissabte per Pedro Sánchez. També és previsible que es debati aquest límit de dèficit a les autonomies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ESPORT

Reconeixement al joc net i a l’exemplaritat en l’esport

GIRONA
SOCIETAT

La Fira Triumvirat es clou amb activitats de reconstrucció històrica

L’ESCALA
SOCIETAT

Èxit del Mercat de la Furgoteca de Salt

SALT
kenya

Les inundacions ja han provocat un mínim de 228 víctimes mortals

barcelona
successos

La Fira d’Abril es desvincula del tiroteig mortal

BARCELONA
brasil

Almenys 67 morts en els aiguats al sud del país

barcelona
medi ambient

Pla a Sitges per reduir les 52 colònies formades per 956 gats

SITGES
societat

Èxit de la pedalada per reclamar el dret dels infants a anar amb bicicleta

barcelona
medi ambient

Recorren durant tres dies l’entorn del riu Gaià per defensar-ne el cabal ecològic

salomó