Societat

Les protestes en suport de Hasél porten més aldarulls

Una manifestació pel centre de Barcelona acaba amb contenidors cremats i escaramusses amb els Mossos

A Girona es viuen incidents al Barri Vell i a Lleida, davant la presó on està reclòs el raper

Per segon dia consecutiu, diverses poblacions catalanes —Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona o Vic— van ser escenari ahir al vespre d’actes de protesta per la detenció del raper Pablo Hasél. En algunes d’aquestes marxes, es van registrar aldarulls de diversa intensitat, on es van veure contenidors cremats, barricades, corredisses i topades amb els Mossos. Els Mossos van detenir almenys 29 persones: deu a Barcelona, dotze a Lleida, cinc a Girona i dos a Tarragona.

A la capital catalana, la concentració estava anunciada a les set de la tarda als Jardinets de Gràcia. A aquella hora, però, eren més els periodistes que feien guàrdia que els manifestants, que van haver d’esquivar un dispositiu policial imponent. A banda de mantenir blindats punts propers considerats sensibles, com la seu de la delegació del govern espanyol al carrer Mallorca, els Mossos van muntar controls selectius entre els qui volien sumar-se a la protesta. Tot aquell que portés una motxilla a l’esquena era susceptible de ser escorcollat. Després d’una espera que no va ser curta, la marxa, de més de 2.000 persones segons la Guàrdia Urbana, es va posar en ruta quan faltaven escassos minuts per a les vuit. En el seu recorregut pel passeig de Gràcia, i custodiats des de la distància pel dispositiu dels Mossos, es van sentir crits de suport al músic engarjolat, contra els periodistes i la policia. Es palpava tensió, i encara més després que ahir es conegués que una noia ferida el dia anterior havia perdut un ull. En arribar a la plaça Urquinaona, van començar els avalots. Grups reduïts van bolcar i incendiar contenidors, bicicletes i motos de lloguer. A partir d’aquí, van iniciar-se les corredisses, amb llançament d’objectes contra els furgons de la Brimo i, posteriorment, les càrregues. Dispersats en diversos grupuscles, els esvalotadors van replicar els incidents per diversos punts de la zona, com ara la rambla Catalunya, la ronda Universitat, la plaça de Catalunya i alguns carrers adjacents de l’Eixample. També van causar desperfectes a l’interior d’un concessionari de cotxes situat a Gran Via amb la rambla Catalunya i a l’interior d’un hotel del Passeig de Gràcia.

A Girona, el segon dia consecutiu de protestes per l’empresonament de Pablo Hasél va derivar en incidents al Barri Vell. Hi va haver llançament d’ampolles de vidre i petards d’alguns dels manifestants als agents dels Mossos, que van respondre amb bales de foam, segons l’ACN.

A partir de dos quarts de nou de la nit, els aldarulls van anar pujant de to i es va veure com els manifestants i la policia, a banda i a banda del riu Onyar, s’enfrontaven. Sobre el pont de Pedra, els concentrats hi van fer una foguera i van treure taulons de les obres, ara paralitzades, de la Central del Molí, per fer barricades. Els agents van avançar en direcció a la plaça del Vi per dispersar la concentració i van aparcar els seus furgons sobre el pont. A l’hora de tancar aquesta edició, hi havia un mínim de tres persones detingudes.

La concentració havia començat amb el lema Llibertat Pablo Hasél. Rapejar no és cap delicte a la plaça Primer d’Octubre, on es van concentrar unes 600 persones, segons fonts de la Policia Municipal. Els Mossos havien reforçat la vigilància d’algunes sucursals bancàries i operaris de les entitats van col·locar planxes metàl·liques a les façanes a prop de la Gran Via i carrers propers.

Lleida va ser un dels escenaris icònics de les protestes, ja que la que s’hi va dur a terme va acabar davant de la presó de Ponent. La mateixa on, ara mateix, està reclòs Pablo Hasél. En aquest punt, també es van cremar contenidors i els efectius dels Mossos desplegats van intervenir, disparant projectils de foam, per foragitar els manifestants, que van escampar-se per diversos indrets de la ciutat on van formar, i cremar, barricades. A Tarragona, unes 100 persones van intentar tallar, fins a tres cops, l’A-7. A la darrera se’n van sortir, tot i que deu minuts després ja s’havia restablert el trànsit.

A Vic, finalment, unes 200 persones es van manifestar a la plaça Major. I no només per solidaritzar-se amb el raper, sinó també amb els detinguts la nit anterior.

Hem conegut una notícia indignant, però els disturbis no faran que Pablo Hasél surti de la presó
Ada Colau
alcaldessa de barcelona
A l’hora de defensar la llibertat d’expressió, ni la violència ni el vandalisme són la resposta
Miquel Pueyo
alcalde de lleida
Dimarts es va creuar una línia, ja que, fins ara, les manifestacions contra la repressió eren pacífiques
Anna Erra
alcaldessa de vic

Uns 100.000 euros en destrosses a Barcelona i Vic

Les imatges d’aldarulls que es va poden veure dimarts a la nit en poblacions com ara Barcelona, Lleida o Vic, després de les protestes per l’empresonament de Pablo Hasél, van merèixer ahir la censura dels seus respectius governs locals. L’alcaldessa de la capital, Ada Colau, va expressar “tot el respecte a l’exercici del dret a la manifestació; fer-ho no és un problema, al contrari, però demano que no es recorri a la crema de mobiliari urbà, que no resol gens la situació, i menys en un context de crisi”. Segons els càlculs del consistori, durant els incidents es van cremar una cinquantena de contenidors i el cost estimat dels desperfectes s’eleva a uns 70.000 euros. Per la seva banda, l’Ajuntament de Vic ha valorat en més de 25.000 euros els danys ocasionats, una xifra que no inclou les destrosses a la comissaria dels Mossos. Per l’alcaldessa Anna Erra els fets viscuts signifiquen que “s’ha creuat una línia”, ja que fins ara les manifestacions “contra la repressió eren pacífiques”. Per tancar el cercle, a Llei da el paer en cap, Miquel Pueyo, també va afirmar que “en la necessària defensa de la llibertat d’expressió, la violència i el vandalisme d’una minoria no són la resposta”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva