Societat

Sis mossos accepten un any de presó per una agressió racista al Bages l’any 2019

“Tu no ets humà, ets un mico”, entre els insults que va rebre la víctima i que han quedat registrats i han servit de prova

Un caporal i cinc agents dels Mossos d’Esquadra han acceptat avui una condemna d’un any de presó i sis mesos d’inhabilitació per colpejar, escopir i acovardir amb un tret a l’aire un jove negre a Sant Feliu Sasserra (Bages) el mes de gener del 2019. “Tu no ets humà, ets un mico”, “‘negraco’ de merda, fill de la gran puta” van ser alguns dels insults que van proferir els mossos contra el jove i que van quedar registrats i han servit ara de prova.

Els agents, per als quals la Fiscalia demanava inicialment tres anys i mig de presó i quatre d’inhabilitació, han pactat amb les acusacions una sentència de conformitat que inclou una multa de 300 euros i una indemnització de 80.000 euros per a la víctima, quantitat de què respon la Generalitat com a responsable civil subsidiària.

La secció 21a de l’Audiència de Barcelona ha condemnat “in voce” els mossos encausats, que podran evitar el seu ingrés a la presó amb la condició que participin en un programa per la igualtat de tracte i la no discriminació, i durant quatre anys no es podran acostar a menys de 500 metres de la víctima.

Els agents dels Mossos d’Esquadra han estat condemnats per un delicte contra la integritat moral i un altre de lesions lleu, amb l’agreujant de racisme per a cinc, mentre que al sisè se li ha retirat per considerar que no va tenir una participació activa en els fets, malgrat que té la mateixa pena que la resta.

A més, se’ls ha aplicat a tots l’atenuant molt qualificada de reparació del dany, ja que els condemnats ja han consignat 30.000 euros.

La lletrada de l’acusació particular exercida per SOS Racisme, Lorena Antón -que inicialment demanava sis anys de presó i dotze d’inhabilitació als sis mossos-, ha afirmat en declaracions a la premsa que tot el procés judicial ha patit moltes traves i que han prioritzat la voluntat de la víctima de tancar i no allargar més aquesta qüestió.

Els fets van passar quan els sis acusats es van dirigir a un immoble ocupat de Sant Feliu Sasserra (Lluçanès) per complir un requeriment judicial per identificar els ocupants, segons va recollir la Fiscalia al seu escrit d’acusació.

Un cop a la finca, van localitzar el jove negre Wubi D.C., contra el qual -prossegueix l’escrit- amb l’ànim de “menyscabar la seva integritat física i moral” i moguts per “un profund menyspreu i animadversió cap al color de la pell” el van empènyer i escopir, li van clavar cops al cap i puntades de peu als costats mentre li llançaven bosses d’escombraries i li proferien insults racistes.

El jove, que va gravar els fets amb el mòbil, va aconseguir fugir cap a un descampat pròxim, moment en què un dels mossos, guiat per l’”ànim d’acovardir i atemorir” el noi, va fer un tret a l’aire, encara que no va impactar en la víctima, que es va mantenir amagada durant un temps, fins que va tornar a l’immoble per col·laborar amb la policia.

Quan va tornar, els agents el van agredir i el van insultar amb diverses expressions racistes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Taula Eix Pere IV: deu anys de lluita urbanística i social

Barcelona
MEDI AMBIENT

L’escola Marià Cubí de Malgrat, referent d’innovació energètica

Malgrat de Mar
cadaqués

El nou contracte de deixalles es comença a aplicar, si bé serà lent

cadaqués
SOCIETAT

Mataró homenatja Joaquim Arenas, impulsor de la immersió lingüística

Mataró
ADMINISTRACIONS

Judith Ibáñez serà distingida amb la medalla d’or de Cornellà

Cornellà DE LLOBREGAT
ADMINISTRACIONS

La seu de la Diputació a les Terres de l’Ebre, a ple rendiment

Tortosa
societat

La Copa Amèrica ja té el seu propi Pla de Mobilitat

Barcelona
JUDICIAL

Pla de mobilitat a la Barceloneta per la copa Amèrica de vela

Girona
INFRAESTRUCTURES

Afectacions a la mobilitat a l’entorn de la Plaça Espanya per les obres a l’L8

Barcelona