Societat

Santa Pau

El castell serà el marc del primer memorial de la deportació nazi

El castell medieval de Santa Pau acollirà el primer memorial de l’Estat espanyol dedicat als deportats als camps nazis, i l’Ajuntament treballa perquè s’integri en un triangle en el qual també hi haurà el Museu de l’Exili (Mume), de la Jonquera, i l’espai memorial Walter Benjamin, de Portbou, i que inclogui també els espais de la memòria nord-catalans de Ribesaltes i de la maternitat d’Elna. Ho va anunciar ahir al migdia l’alcaldessa de Santa Pau, Cristina Capó, en el marc de l’acte de signatura, amb el representant dels propietaris del castell, del preacord de compra d’aquest edifici emblemàtic.

De fet, el projecte d’un memorial al castell tanca en certa manera la recerca sobre els deportats santapauencs als camps nazis que va dur a terme el grup de la memòria històrica de Santa Pau, on hi havia la mateixa Capó quan era regidora d’Educació, Joventut i Lleure; els investigadors Albert Planas i Mercè Casademont, i, entre altres, l’exdiputat al Parlament David Fernàndez. La investigació es va estendre a la resta de la comarca i se’n van localitzar una trentena, però no tots es van poder documentar. N’hi havia tres de Santa Pau: Miquel Clavaguera, Jaume Pujolàs i Lluís Masó. L’últim dona nom al mirador on, el 2021, es va instal·lar un plafó d’homenatge a aquest santapauenc, mort a Mauthausen l’any 1941, i ara hi ha el marcador dels fons recollits.

L’acte d’ahir va ser també l’inici de la campanya de micromecenatge a Goteo que ha de permetre recaptar els 400.000 euros que costa i 100.000 més per cobrir totes les despeses derivades, ja que l’Ajuntament no vol que costi ni un sol euro als veïns. L’alcaldessa va detallar que, a part d’acollir el memorial, el castell serà un espai per a la vida social i cultural del poble, i que estan oberts al fet que s’hi instal·li alguna activitat socioeconòmica.

Ara, doncs, i sota el lema Salvem el Castell , l’Ajuntament i l’associació protectora del patrimoni local Amics de Santa Pau inicien un període de quatre mesos per recollir fons i les aportacions d’empresaris de la Garrotxa, algunes de les quals ja compromeses. A més, es recolliran aportacions a través de la compra de la rajola de xocolata Comprem el castell rajola a rajola que ha creat el pastisser olotí Lluís Riera del Cacau, es difondran píndoles a les xarxes amb informació del castell per conscienciar sobre la seva rellevància i s’editaran díptics informatius amb la mateixa finalitat.

La presidenta dels Amics de Santa Pau i exalcaldessa, Ester Badosa, va remarcar la importància de l’acte d’ahir, afirmant que hi haurà un abans i un després. “Molts l’hem viscut, el castell; és el cor del poble i l’hem de tornar a fer bategar”, va dir. I Cristina Capó va afegir-hi que era un dia important també per a la Garrotxa i el país, i va reblar: “El castell té el seu moment i aquest moment és ara.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat