Societat

estat espanyol

L’Audiencia Nacional dona un ultimàtum als operadors per bloquejar Telegram

El magistrat Pedraz defensa la decisió com a “necessària, idònia i proporcional”, davant la falta de col·laboració dels responsables de la plataforma en la investigació per pirateria

El titular del jutjat central d’instrucció número 5 de l’Audiencia Nacional, Santiago Pedraz, ha donat un termini de tres hores als operadors de telefonia de l’Estat espanyol perquè bloquegin l’accés dels seus usuaris al canal de Telegram, tant en versió mòbil com en versió d’escriptori.

Divendres a la nit, el jutge va decretar el bloqueig de l’aplicació de missatgeria instantània arran d’una denúncia presentada per tres operadors –Mediaset, Antena 3 i Movistar– en la qual s’acusava Telegram de distribuir sense permís contingut audiovisual sotmès a dret d’autor.

La plataforma, coneguda per la seva seguretat, ha continuat funcionant amb normalitat al llarg d’aquest dissabte.

A l’escrit, el magistrat de l’Audiencia Nacional defensa el bloqueig de l’aplicació com l’única opció factible arran de la falta de cooperació dels responsables de Telegram en la causa que investiga la difusió de continguts piratejats a través de la plataforma. El magistrat defensa la mesura com a “necessària, idònia i proporcional” atesa la negativa dels responsables de la plataforma a l’hora d’ajudar a identificar els usuaris responsables de la difusió de continguts piratejats. “No hi ha alternativa que pugui aturar la reiteració dels fets denunciats”, diu Pedraz en l’escrit.

La mesura ha estat criticada per l’organització de defensa dels drets del Consumidor FACUA, que l’ha qualificat de desproporcionada. En un comunicat publicat aquest dissabte i recollit per l’agència Efe, l’organització de defensa dels drets del consumidor ha constatat que el servei de missatgeria continua funcionant, però preveu que sigui blocat de manera progressiva aquestes hores o dies vinents, atès que les companyies de telecomunicacions estan legalment obligades a acatar l’ordre de l’Audiencia espanyola.

Facua qualifica la decisió de desproporcionada

L’organització, alhora, ha titllat d’absolutament desproporcionat el blocatge dictat pel magistrat Santiago Pedraz. “És com si tanquessin internet perquè hi ha pàgines web que allotgen il·legalment continguts protegits per drets d’autor o com si tallessin tot el senyal de televisió perquè existeixen cadenes pirates”, ha criticat el secretari general de Facua, Rubén Sánchez, que ha advertit dels perjudicis que causarà la decisió als milions d’usuaris de Telegram.

Malestar

La decisió de Pedraz ha causat malestar al Col·legi oficial d’Enginyers Tècnics de Telecomunicacions de Catalunya, que ho veu “un atac a la competència irrealitzable”. En declaracions a l’ACN, el seu degà, Jordi Farré, diu a més que “és com si es prohibissin els editors de text” i es retornés “a la màquina d’escriure”. Telegram, diu, té avantatges respecte a WhatsApp, sobretot la capacitat de sincronitzar grups de persones molt nombrosos i la transferència d’arxius molt més grans, perquè tota la informació “està al núvol”. Moltes organitzacions l’han adoptat, com el mateix Col·legi, que hi té allotjat el seu tauler d’anuncis i, per això la decisió del jutge els perjudica “moltíssim”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva