Societat

societat

Les crítiques per la vulneració de drets forcen Pedraz a anul·lar el bloqueig de Telegram

L’allau de crítiques per la vulneració de drets fonamentals, com la llibertat d’expressió, ha forçat el jutge de l’Audiencia Nacional Santiago Pedraz a fer marxa enrere en l’ordre de bloquejar l’aplicació de missatgeria instantània Telegram arran de la denúncia de Mediaset, Atresmedia i Movistar Plus. Aquestes tres grans companyies de comunicació van denunciar l’aplicació perquè en alguns dels seus canals es compartia contingut protegit per drets d’autor. La decisió de Pedraz de cursar divendres passat una mesura cautelar per anul·lar l’accés a Telegram va provocar les queixes d’experts, d’empreses i de diverses entitats de consumidors, com FACUA, que van considerar la mesura desproporcionada pels “enormes perjudicis” que podia comportar als 8,5 milions d’usuaris que la plataforma té a l’Estat espanyol.

“És com si tanquessin internet perquè existeixen webs que allotgen il·legalment continguts protegits per drets d’autor” o com si “tallessin el senyal de televisió perquè existeixen cadenes que incorren en pirateria”, denunciava el secretari general de FACUA, Rubén Sánchez. De la mateixa manera s’han expressat diversos advocats especialistes en dret digital, com Eloi Font, que en declaracions a TV3, alertava que perseguir “determinats continguts que estan vulnerant drets d’autor impliqui el tancament de tot un servei”.

L’advocat expert en dret europeu Josep Jover també alertava a RAC 1 que la decisió de Pedraz vulnerava l’article 11 de la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea, que constata que qualsevol persona té dret a la llibertat d’expressió “i aquest dret comprèn la llibertat d’opinió i la llibertat de rebre i comunicar informacions o idees sense que hi pugui haver ingerència de les autoritats públiques”.

La mesura cautelar dictada per Pedraz, però, no s’ha executat i Telegram ha mantingut el seu funcionament fins aquest dilluns, moment en què el magistrat de l’Audiencia Nacional ha deixat sense efecte l’ordre de bloqueig, segons ha justificat en una interlocutòria, per considerar-la, finalment, “excessiva i no proporcional” i perquè suposaria “un clar perjudici” pels milinos d’usuaris que la utilitzen, donant la raó als arguments exposats pels diversos experts.

Amb tot, Pedraz remarca en l’escrit que la seva rectificació no té a veure amb la llibertat d’expressió o informació “sinó si la mesura és o no proporcional”. Pedraz considera que no es tracta de “jutjar Telegram, sinó d’instruir una causa per un determinat delicte -el de la vulneració dels drets de propietat intel·lectual- que requereix una investigació” i alerta la xarxa de missatgeria que, “com la resta de grans plataformes, haurà obligatòriament de respondre pel punt de contacte a Europa” a “tenor de la denominada Llei de Serveis Digitals i Llei de Mercats Digitals” de la UE.

En la interlocutòria d’aquest dilluns, el jutge de l’Audiencia Nacional recorda que la fiscalia va estar d’acord en la mesura cautelar dictada divendres. També notifica que ha sol·licitat a la Comissaria General d’Informació de la Policia Nacional un informe sobre la plataforma Telegram i sobre la incidència que podia tenir la suspensió cautelar que finalment l’han fet rectificar. La resolució de suspendre el bloqueig de Telegram a l’Estat espanyol no és ferma i es pot recorre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona