Societat

Societat

Es registren 670 situacions de LGTBI-fòbia a Catalunya l’any 2023

El col·lectiu de persones trans és qui pateix més discriminació i Barcelona la demarcació que concentra més casos

S’han atès 351 incidències des de la Direcció General de Polítiques LGTBI+

L’any 2023, el departament d’Igualtat i Feminismes va registrar 670 situacions relacionades amb l’LGTBI-fòbia: 351 incidències gestionades per la Direcció General de Polítiques Públiques LGTBI+, 282 denúncies presentades als Mossos d’Esquadra i 37 denúncies administratives ateses per l’Oficina d’Igualtat de Tracte i No-Discriminació. La consellera Tània Verge destaca que s’ha viscut un increment respecte l’any 2022, quan el total van ser 456, però apunta que es deu a un augment substancial de les incidències –fets discriminatoris però no denunciables o que no es volen denunciar–, que s’han duplicat en un any. Durant la presentació aquest dijous de la Radiografia LGTBI-fòbia l’any 2023, Verge ha afirmat que aquest increment en les incidències es deu al reforç dels serveis –hi ha una xarxa de 115 serveis d’atenció integral al territori, per exemple–i al major coneixement de la ciutadania dels mecanismes existents per denunciar. “És evident que la presència de l’extrema dreta a les institucions i l’auge dels discursos d’odi a les xarxes socials estan legitimant agressions”, ha volgut destacar la consellera abans d’assegurar, però, que “cada vegada hi ha més consciència social i més acompanyament i capacitat de resposta”. En aquesta línia, ha posat sobre la taula que es parteix d’una situació infradenúncia ja que “al voltant de vuit de cada deu dels casos” no es fa i ha apuntat que les xifres continuaran creixent perquè hi ha més serveis especialitzats i més espais de denuncia. “L’increment no ens ha de fer por perquè significa més persones ateses”, ha afegit.

En relació a les dades recollides a la radiografia, el director general de Polítiques Públiques LGTBI+, Xavier Florensa, ha destacat que les persones trans són les que pateixen més situacions de discriminació en la seva vida diària i Barcelona és el territori català on es produeixen més casos. Pel que fa al gruix de les incidències, del total, el 28,2% es van produir en l’àmbit social, el 20,2% en el sanitari, el 14,5% en l’educatiu i el 5% en el Registre Civil. Florensa ha apuntat que moltes es resolen de manera “senzilla” a través de la direcció general i en alguns casos es “visualitza que no hi ha hagut intencionalitat”. Ha destacat, però, la utilitat que tenen ja que permeten que la mateixa administració es vagi transformant, formant i actualitzant protocols. Pel que fa a les denúncies als Mossos han crescut un 9%, de 258 el 2022 a 282 l’any passat. Un tercer bloc són els casos tramitats a través de denúncies a l’Oficina d’Igualtat de Tracte i no Discriminació, que es va posar en marxa el 2022. L’any 2023 va gestionar 37 denúncies administratives, això suposa un increment del 61% en comparació amb l’any anterior. El principal motiu d’aquestes és una discriminació per orientació sexual, seguit per la identitat o expressió de gènere.

Durant el 2023, la direcció general també va atendre 489 consultes –194 durant l’any 2022–, la majoria a Barcelona i de diferents àmbits com el sanitari, el laboral però també sobre el registre civil per exemple. En aquest cas, també és el col·lectiu trans qui ha fet arribar més preguntes.

L’Observatori Contra l’LGTBI-fòbia han alertat sobre el “preocupant” augment de casos i ha instat les administracions públiques, i especialment el govern, a activar de forma eficient els mecanismes sancionadors que recull la legislació actual. L’observatori reclama més coordinació amb les entitats especialitzades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

gastronomia

El Gastronomic Forum Barcelona 2024 ja té el 80% de l’espai expositiu reservat

Barcelona
societat

L’adjudicació del nou contracte de neteja per 7,9 milions passa avui per ple

salt

Noves escales i voreres a quatre urbanitzacions

Rubí
SOCIETAT

Danys a cultius de fruita al Pla d’Urgell, les Garrigues i el Segrià a causa d’una pedregada

Arbeca

Precinten i tapien l’accés a més de 200 garatges per evitar ocupacions delictives

banyoles
societat

Barcelona destina 14 milions al Fons d’Infància

Barcelona

Crítiques a l’Estat per a un projecte aparcat de l’N-II que ha fet gastar “temps i diners”

sant julià de ramis / sarrià de ter
SOCIETAT

La cooperativa de l’Aldea vol prorrogar tres anys el retorn dels fons entrampats

L’Aldea
economia

Lola Casademunt premiada per la seva expansió internacional

granollers