Societat

Aturen la captura de l'óssa perquè necessiten un xip localitzador

Medi Ambient

El Síndic de l'Aran, Francesc Boya, ha confirmat avui que s'ha posat en marxa un dispositiu especial per transportar l'óssa Hvala, però que, tot i tenir-ho tot enllestit i l'animal localitzat, estan esperant  un xip localitzador per poder capturar-la.

"Hem fet construir un dispositiu per transportar-la, que no és una gàbia, i esperem l'arribada aviat d'un xip de collaret que permeti localitzar-la en el futur, ja que el que porta ara és abdominal i deixarà de funcionar aviat", ha explicat.

Així, malgrat que el dispositiu de captura va començar fa vint dies, la captura està parada i només es fan tasques de localització de l'óssa, la qual va agredir el 23 d'octubre un caçador.

França no participa
En el dispositiu de captura participen agents rurals aranesos, segons el síndic. Quant a França, Boya ha assegurat que el govern veí no ha respost en cap moment les seves peticions de col·laboració en la captura de l'óssa.

El síndic ha avançat que està previst que entre aquesta setmana i la pròxima se celebri una reunió dels participants en el programa Life de la UE de reintroducció d'óssos al Pirineu, en què es decidirà què es farà amb l'óssa una vegada capturada.

"Nosaltres només portarem a terme el dispositiu però és la Generalitat qui ha de decidir què fer amb l'animal, si portar-lo a una zona de bosc menys pròxima a àrees habitades o buscar una altra solució", ha explicat.

400.000 euros anuals
Boya també ha confirmat que ja han fet arribar a la Generalitat un informe en el qual es detalla el cost i els recursos materials que hauria de tenir el programa de seguiment dels óssos del Pirineu acordat després de l'atac al caçador entre el consell aranès i el govern català. "Hem valorat que aquest programa costaria uns 400.000 euros anuals", ha explicat el Síndic de l'Aran.

Finalment, ha indicat que el Conselh de l'Aran va encarregar un informe a un biòleg que recolza la captura de l'óssa i ha assenyalat que se senten una mica desemparats en aquesta tasca.

Es preveu que l'óssa no comenci la hibernació fins a principis de desembre, per la qual cosa encara quedaria temps suficient, segons Boya, per capturar-la



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles
Olot

La Garrotxa vol aprendre de la mobilitat de Pontevedra

Olot
Administracions

El Suprem obliga el Prat a treure aparcament de la platja

El Prat de Llobregat
societat

Nou pas per a la construcció de l’institut Cal Maiol

barcelona
Bisharo Ali Hussein
Activista dels drets humans feminista

“Els homes volen controlar la sexualitat i el cos de la dona”

Girona

CADERSEM passa a formar part del GRUP E-COORDINA