Societat

L'Estat reconeix que la llei de dependència no arrenca

Vint mesos després de l'entrada en vigor de la llei espanyola de dependència, el balanç que en fa l'executiu espanyol en xifres és pobre: 345.000 beneficiaris i 70.000 llocs de treball creats. A la pràctica, aquestes xifres cobreixen una ínfima part de les necessitats dels ciutadans, però la ministra d'Educació, Política Social i Esports defensa que el seu govern "està complint amb el compromís econòmic de la llei" i que fins i tot "s'han assolit per sobre del que la memòria que acompanyava la llei establia".

Amb tot, ahir la ministra reconeixia implícitament que aquesta llei no s'està desenvolupant com es preveia, i que el problema de fons podrien ser els diners. La ministra va anunciar que es farà una "avaluació pilot" dels primers 20 mesos de la implantació de la llei per determinar si el finançament assignat és suficient. La finalitat és conèixer "com s'està desenvolupant a les diferents comunitats autònomes". Per fer aquesta valoració de la llei, que en un principi estava fixada per a l'any 2009-2010, s'ha creat una comissió interdepartamental. Una vegada obtinguda tota la informació, segons la ministra espanyola, "es podrà saber si el model de finançament actual segueix sent ajustat o no".

Des de Catalunya, la consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, aplaudeix la decisió de l'executiu espanyol d'avançar l'avaluació de la llei. A l'espera dels resultats d'aquest informe estatal, la ministra Cabrera s'ha apressat a recordar que si bé l'Estat ha de garantir el mínim del finançament, totes les comunitats autònomes estan obligades a sufragar el sistema de dependència.

En el cas de Catalunya, en compliment de l'Estatut, la caixa estatal hauria d'aportar el 30% del pressupost per desenvolupar aquesta llei, però si es manté el ritme d'aportació, amb prou feines es tancarà l'any amb una aportació del 25%. La conselleria d'Acció Social calcula que necessitarà que l'Estat aporti enguany uns 145 milions d'euros, que sumats als 702 que aportaria el govern, servirien per cobrir els dos primers nivells de dependència.

 

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Tecnologia

Barcelona obre una oficina per recrear memòries amb intel·ligència artificial

Barcelona

15 colles locals participaran al 62è Carroussel Costa Brava

palafrugell

‘Pájaros’ i ‘El fred que crema’ s’imposen al primer festival de cinema

blanes

La polèmica ‘invasió’ de la fórmula 1 a Barcelona

Barcelona

Un gran memorial a cel obert

Portbou
SOCIETAT

Reaccions de tot tipus entre els restauradors per Temps de Flors

girona
ciència

La UB identifica mutacions que causen dos tipus de ceguesa

Barcelona
Societat

Inversió de 620.000 euros per mitigar la calor a Sant Cugat

Sant Cugat del Vallès
MEDI AMBIENT

Viladecans vol doblar el nombre d’arbres urbans en sis anys fins a arribar als 30.000

Viladecans