Societat

Condemnen a cinc anys i mig de presó la propietària d'un pub de Barcelona per excés de soroll

La secció 21 de l'Audiència de Barcelona ha condemnat a cinc anys i mig de presó la propietària d'un pub per contaminació acústica i per "pertorbar la salut física i psíquica" de tres veïns de l'immoble on estava situat l'establiment. És la sentència més dura imposada fins ara per la justícia per una denúncia per soroll.

La condemnada és María del Carmen Ahijado, propietària entre l'abril del 2005 i el maig del 2006 del bar Donnegal, situat en els baixos del número 44 del carrer Nou de la Rambla de Barcelona.

La dona, segons declara provat la sentència, va instal·lar al seu bar, sense permís administratiu, un equip de música amb cinc altaveus distribuïts per tot el local que generaven soroll des de les nou del matí fins a les tres de la matinada.

Aquest soroll "ha pertorbat greument la vida familiar i la salut física i psíquica" dels veïns del primer pis, que van necessitar atenció psiquiàtrica per un trastorn depressiu i van haver de prendre ansiolítics.

Una inspecció municipal realitzada el setembre del 2005 al domicili dels afectats va detectar que a les 22.30 hores els veïns suportaven emissions de soroll de més de 43 decibels, molt superiors a les permeses en la franja nocturna. Això va fer que els inspectors exigissin a la propietària del local l'adequació a la normativa mediambiental vigent.

Tot i el requeriment del consistori perquè la propietària del pub adaptés la instal·lació musical al que disposa la normativa en matèria de soroll, la dona ho va ignorar, i el veí perjudicat va formular una nova denúncia en què sol·licitava la clausura de l'activitat, a la qual cosa es va negar el cap del departament de llicències i inspecció en considerar desproporcionada la mesura, segons figura en la sentència.

Davant aquesta situació, el veí va formular una denúncia el desembre de 2005 davant la fiscalia de medi ambient del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Una nova inspecció del departament de llicències del districte de Ciutat Vella de Barcelona va constatar el gener del 2006 que l'establiment continuava sense estar insonoritzat i que el nivell de soroll causat en el dormitori dels perjudicats en hores nocturnes era d'una mitjana de 30,8 decibels.

Després d'aquesta nova inspecció, el consistori va proposar la clausura del bar musical, que es va executar el febrer de 2006, però la propietària va trencar els precintes municipals i va posar en funcionament el local de nou, ignorant el tancament municipal.

Poc després, i en funció de la denúncia davant la Fiscalia del TSJC, membres de la Policia Judicial i tècnics de l'Oficina de Gestió Ambiental del departament de Medi Ambient de la Generalitat van instal·lar sonòmetres i van prendre mostres en el domicili dels perjudicats, que van donar nivells d'emissió que oscil·laven entre els 29 i els 42 decibels.

Aquestes emissions vulneren els límits establerts en la normativa mediambiental vigent, "i suposen un greu risc per a la salut de les persones que habiten al primer pis del número 44 del citat carrer", apunta la sentència.

En el judici, l'acusada va negar els fets i va explicar que va pagar a un funcionari municipal per permetre-li que el pub seguís funcionant, unes acusacions que van negar fonts municipals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.