Societat

Crítiques a la velocitat en la implantació del llibre digital

recursos Alguns instituts de secundària denuncien que no disposen de prou aules equipades per poder fer el desdoblament de grups avantatge Responsables de centres detecten millores en el rendiment acadèmic

Una deficient connexió a internet i la manca de filtres per evitar el mal ús de l'ordinador van ser els problemes més habituals en les aules digitalitzades el curs passat. Tot i que sembla que la connectivitat està garantida i que s'han incorporat filtres de continguts, la majoria de responsables dels instituts consultats consideren que la implantació del llibre digital s'està fent massa ràpid.

“Hi ha massa presses, és un tipus de projecte per anar amb més calma i tenir així més recursos concentrats”, afirma el director de l'IES Can Peixauet de Santa Coloma de Gramenet, José Manuel Márquez. De la mateixa opinió és Antonio Navarro, coordinador del projecte Educat 1x1 a l'IES Santiago Sobrequés de Girona: “Seria millor no voler avançar tan ràpid i consolidar la digitalització d'acord amb els recursos disponibles”. El centre gironí va introduir el llibre digital a segon d'ESO. Aquest curs, l'ha estès als estudiants de tercer però no disposen de prou aules digitalitzades per impartir classe quan els tres grups de segon es divideixen en cinc o sis. “La meitat dels alumnes estaran en una aula digitalitzada i l'altra no”, lamenta Navarro.

A l'IES Can Peixauet, el curs passat tenien sis aules equipades per als quatre grups de primer. Enguany se sumen a la iniciativa quatre grups més de segon. Però el departament d'Educació només ha digitalitzat dues aules més, és a dir, una
per cada un dels vuit grups. “Però en necessitem dotze perquè sempre desdoblem els grups”, explica Márquez.

La resposta d'Educació és que “només es pot equipar una aula per cada grup, a causa de la situació econòmica”, assegura Navarro. El coordinador del projecte a l'IES gironí afirma que “a l'entrar al projecte, érem conscients que seríem els conillets d'Índies però no preveiem problemes econòmics”.

També es queixa de “la falta de personal i recursos per atendre reclamacions” el director de l'IES Ramon Turró i Darder de Malgrat de Mar, Jaume Carles. “Vam invertir 15.000 euros en un sistema per filtrar els continguts. Però ara el departament implanta el seu propi sistema, que és incompatible amb el nostre i, a més, imposa el seu criteri, que no veta l'accés a xarxes socials”.

Carles tampoc té clar que no es repeteixin els problemes de connexió del curs passat, en què no van aconseguir “que tots els alumnes d'una aula es connectessin a la vegada”. Aquest any, diu, “hem doblat els alumnes però no ens han ampliat la banda”.

Des de l'IES Forat del Vent de Cerdanyola, la directora Carme Giménez, es mostra “raonablement” satisfeta de l'experiència de la digitalització. Per Giménez, els problemes detectats el curs passat ja estan resolts –connectivitat i varietat del material escolar– o bé no tenen solució: “Controlar que els alumnes es connectin a la pàgina que tu vols, no deixa de ser el mateix que vigilar que no amaguin una revista sota el llibre”.

En aquest sentit, Giménez considera que la digitalització no incideix de forma especial en el rendiment escolar. En canvi, altres responsables consultats sí que detecten una millora general dels resultats acadèmics, tot i que reconeixen que el llibre
digital no és la panacea. “Els que es despistaven amb el llibre tradicional també ho fan amb el digital però hem aconseguit que un 20-30% d'alumnes desmotivats, s'hagin enganxat a classe amb els continguts digitals”, explica el director de l'IES Can Peixauet de Badalona.

Ordinadors portàtils amb més prestacions

El Departament d'Educació preveu augmentar els requisits tècnics dels ordinadors homologats al programa Educat 1x1 ja que, davant la baixada de preus del mercat, mantindrà la inversió de 300 euros (la meitat dels quals la paguen les famílies) a canvi de més prestacions. Així, els pròxims netbooks que adquireixin els alumnes de les aules digitalitzades disposaran d'una bateria amb més autonomia (de les quatre hores actuals es passarà a un total de sis sense necessitat de recarregar l'ordinador).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses

Sant Pau descobreix una nova causa genètica d’immunodeficiència

Barcelona

El Museu d’Art adquireix un fragment del retaule de Sant Feliu de principis del segle XVI

girona
infraestructures

Puente sosté que Catalunya és el territori on l’Estat inverteix més, tot i el 46% d’execució

barcelona
GIRONA

Càritas troba feina a un 20% dels atesos en el seu programa d’inserció laboral

GIRONA