Societat

El Clínic i Ferran Adrià preparen nous menús per a diabètics

La Fundació Alícia aplica les eines de l’alta gastronomia per elaborar receptes específiques. El cuiner avança que faran un curs de cuina amb la Universitat de Harvard

Si als anys 70 les pautes alimentàries que rebien els diabètics eren prohibicions (“no mengi raïm, no mengi figues...”) ara es busca el plaer. “Treballem per donar estris i informació nutricional als afectats per ajudar-los a menjar bé i gaudir dels àpats”. Així s’expressava ahir el president de la Fundació Clínic (de l’Hospital Clínic de Barcelona), Ramon Gomis, en presentar el projecte que tira endavant amb la Fundació Alícia, presidida per Ferran Adrià, per millorar la qualitat de vida dels diabètics.

“Els diabètics tenen una malaltia que no hem pogut curar, però hem d’aconseguir que no se sentin com persones malaltes”, apuntava Gomis, i afegia com la Fundació Alícia és clau en aquest procés per la manera com apliquen les tècniques de l’alta gastronomia en benefici de la salut. Per exemple, l’ús d’estris desenvolupats a El Bulli com el sifó-batidor d’aire permet inflar una ració petita de patates (50 grams) fins a convertir-la en una escuma que es pot servir en copa de Martini o en un plat de mongeta tendra, com va fer ahir Adrià davant d’un grup de persones diabètiques.

A banda d’estètic, el plat aconsegueix augmentar el volum de la patata sense incrementar-ne el contingut en hidrats de carboni ni calories. Una manipulació interessant si un es veu obligat a controlar el consum de carbohidrats, com és el cas dels diabètics, per ajudar a regular el nivell de glucosa a la sang.

La recerca dels investigadors d’Alícia els ha dut també a introduir en les dietes cereals poc coneguts amb alt contingut en fibra i baix en hidrats, i a elaborar dos complets receptaris amb idees saboroses per fer compatible la dieta del diabètic amb la de la seva família. “Menjar bé alimenta l’ànima”, deia Adrià (citant el ratolí de Ratatouille). El xef vol convertir Alícia “en referència mundial pel que fa a investigació en salut i alimentació relacionada amb diabetis”. Instal·lats al Món Sant Benet de Sant Fruitós del Bages –amb Caixa Manresa i la Generalitat com a patrons fundadors i Valentí Fuster i Adrià com a promotors–, el centre que dirigeix Toni Massanés treballa en molts altres projectes: celíacs, alimentació en la tercera edat, infantil, per a joves que aprenen a viure sols...

Tallers educacionals
Ahir els coneguts cuiners Joan Roca i Nandu Jubany van col·laborar en el taller per a diabètics i hi van presentar respectivament unes postres fetes amb cogombre i meló (“dos elements que fem servir per separat en plats salats i dolços però que junts encaixen perfectament”) i un rostit d’escamarlans i llenegues, “un bolet que passa per tall: sembla peu de porc”.

Els tallers educacionals formen part d’aquesta iniciativa, que va començar fa més d’un any, i que actualment també tracta de millorar els pots de mesura de racions d’aliments. A més, finançats per una donació anònima a la Fundació Clínic, s’han creat 7.000 estalvis de taula molt visuals amb diferents indicacions nutricionals dels aliments que resulten molt útils per controlar la ingesta.

Ferran Adrià va cloure el dia amb la bona notícia que la tardor de l’any que ve la Universitat Harvard impartirà un curs de cuina amb la Fundació Alícia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Urbanisme

Adjudicades les obres per renaturalitzar espais i millorar l’enllumenat a la Pineda

Vila-seca
unió europea

Brussel·les investiga Meta per no combatre la desinformació

barcelona

Ane Movilla és la nova presidenta de Turisme Rural Girona

girona

Més de cinc milions per soterrar o desplaçar línies d’alta tensió a Reus, Begues i Rubí

Barcelona
educació

El govern ratifica l’acord per revertir les retallades del personal docent

barcelona
Societat

Mor Yumi Katsura, dissenyadora de moda que va popularitzar els vestits nupcials al Japó

societat

Denuncien que la vulnerabilitat es cronifica a Catalunya

barcelona
societat

Reclamen millores a un punt negre de la C-451 al Solsonès

LLobera

El temporal causa un nou vessament d’aigües fecals a la riera de Canyars

Gavà