Societat

Sis empreses construiran la canonada per a l'aigua de l'Ebre

Medi Ambient

El govern central va adjudicar ahir la construcció de la canonada d'aigua de l'Ebre per a l'àrea de Barcelona a una unió temporal d'empreses (UTE) formada per Agbar (20%), Dragados (16%), Sacyr (16%), Acciona Infraestructuras (16%), Comsa (16%) i Copisa (16%). La resolució va ser firmada al vespre per Josep Puxeu, secretari d'Estat de Medi Rural i Aigua, i estableix un cost de l'obra de 164 milions d'euros. A banda, el ministeri adjudicarà a una segona UTE la prestació d'assistència tècnica i el seguiment de l'obra, una actuació valorada en 6 milions d'euros.

La decisió ministerial pretén agilitar el procés de construcció i, al mateix temps, resoldre el conflicte d'interessos desfermat entre les principals empreses interessades en l'obra. A més de la importància econòmica del projecte, nombroses empreses constructores havien mostrat el seu interès per participar en l'obra pel seu valor emblemàtic.

Sis mesos de treballs
El grup d'empreses seleccionades iniciaran la preparació de l'obra de forma immediata amb l'objectiu de posar els primers trams de canonades abans del juliol i completar l'obra -de 62 quilòmetres de llarg- a finals d'octubre o principis de novembre.

Agbar va emetre ahir a la nit un comunicat en què expressa la seva satisfacció per haver sigut designada per liderar el grup d'empreses que ha d'executar l'obra. Agbar va manifestar el seu compromís per executar l'obra en el temps i la qualitat requerits.

El departament de Medi Ambient i Habitatge presentarà la setmana vinent el traçat definitiu per on passarà la canonada i després d'informar les autoritats locals implicades iniciarà el procés d'expropiació del terrenys afectats per via d'urgència.

Manel Hernández, director de l'Agència Catalana de l'Aigua va explicar ahir que tots els terrenys afectats "estaran disponibles en un termini de 8 o 9 setmanes". L'obra s'executarà en la seva pràctica totalitat en paral·lel a l'autopista AP-7. Per fer possible la ràpida execució dels treballs, l'obra s'iniciarà de forma simultània en una desena de punts.

Després de mostrar-se confiat en l'inici immediat de les obres, el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, va deixar clar que el projecte no tindrà marxa enrere. D'una banda, Baltasar va rebutjar la proposta de moratòria reiterada dimecres per la Fundació Nova Cultura de l'Aigua (que considera que, finalment, és possible que la pluja faci innecessària l'obra). D'altra banda, el conseller va rectificar les seves declaracions de fa quinze dies donant a entendre que, encara que plogui, l'obra no s'aturarà.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.