Festes populars i fires

BALSARENY (Bages)

Festa dels traginers

Tragineu, que tot és camí!

El traginer marxava del poble amb vi i tornava carregat de blat, ordi o trumfos per vendre'ls al mercat. Diumenge, aquestes transaccions tornaran a Balsareny, juntament amb una festa que homenatja aquell ofici de portar les mercaderies d'un lloc a un altre, quan la unió dels carros, dels animals i dels homes era una forma de treballar i de viure.

Avui divendres hi ha correfoc infantil i concert per als joves; dissabte, passejades amb ruquets i joc de les anelles, exposició fotogràfica, correfoc, ball... Però a majoria d'actes se celebren diumenge: la torrada del traginer, la ferrada i esquilada de bestiar, el mercat, la taverna i el rebost, el regust de la terra... i la cavalcada, l'eix històric de la festa i que s'iniciarà després de la gran repicada de campanes (a dos quarts de dotze a la plaça de l'Església).

La desfilada pels carrers del poble recorda com es feia el transport de mercaderies. Tots els guarniments i arreus són autèntics, veritables peces de museu. A la tarda té lloc la cursa de cavalls, mules i ases al circuit del castell que corona el paisatge de Balsareny.

10, 11 i 12 de febrer. Diumenge, Mercat del Traginer a la plaça de la Mel.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.