Societat

Un gran incendi crema a la Jonquera

El foc obliga a fer desallotjaments a la zona nord del municipi i es demana als veïns de la Jonquera, Agullana i Capmany que es confinin a les seves cases

La circulació està tallada a l'AP-7, l'N-II, i al túnel del TAV

Una seixantena de dotacions terrestres dels Bombers treballen de l'extinció de l'incendi

Els mitjans aeris tenen dificultats per treballar a causa del fort vent de tramuntana que bufa a la zona

Un incendi de vegetació al terme de la Jonquera ha obligat a desallotjar les zones al nord del municipi i a tallar l'AP-7, la N-II i el túnel del tren d'alta velocitat (TAV). Les flames avancen amb intensitat en direcció sud empès pel fort vent de tramuntana que bufa a la zona i ja ha cremat unes 150 hectàrees.

El foc s'ha declarat pocs minuts abans de la una del migdia al costat de la carretera N-II, a l'alçada del punt quilomètric 779,5, a uns 500 metres de la frontera amb França, segons ha informat la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC).

Les flames s'han apropat molt al nucli urbà de la Jonquera, motiu pel qual ja s'han començat a fer desallotjaments en algunes cases al nord del municipi, així com a les zones de la Porta Catalana, el Mas i la zona Escudero. També s'ha desallotjat de manera preventiva els treballadors d'una empresa que es troba al quilòmetre 6,5 de l'AP-7. Helicòpters dels Bombers de la Generalitat han desallotjat alguns veïns que es trobaven en masies aïllades de la zona. Els evacuats han estat traslladats al pavelló municipal.

Així mateix, s'ha demanat als veïns de les poblacions de la Jonquera, Agullana i Capmany que es confini a les seves cases per evitar que cap persona resulti afectada pel fum. Aquesta recomanació implica no sortir al carrer i tancar portes i finestres. També es demana a la població que no s'acosti a la zona de l'incendi.

El vent dificulta les tasques d'extinció

Una seixantena de dotacions terrestres dels Bombers de la Generalitat s'han mobilitzat per treballar en les tasques d'extinció de l'incendi. També s'han activat vuit mitjans aeris, però a caus del fort vent que bufa a la zona no poden fer descàrregues d'aigua a la zona del foc. Els aparells es troben a la zona preparats per poder incorporar-se en quant les condicions meteorològiques ho permetin. En aquest sentit, la previsió indica que a partir de les 17h d'aquesta tarda pot baixar la intensitat del vent.

Vuit mitjans aeris i una desena de dotacions terrestres dels Bombers francesos, entre les quals hi ha una ambulància, s'han incorporat als treballs d'extinció de l'incendi. S'ha sol·licitat la incorporació de tres mitjans aeris del ministeri d'Agricultura i Medi Ambient i està previst que s'incorpori maquinària pesant per col·laborar en l'operatiu.

Fins al lloc s'han desplaçat també una vintena de patrulles dels Mossos d'Esquadra, ambulàncies del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), efectius de la Policia Local, i voluntaris de les Agrupacions de Defensa Forestal, entre d'altres.

Segons dades provisionals del cos d'Agents Rurals, el foc hauria cremat ja 150 hectàrees de vegetació forestal.

Afectacions en carreteres i el TAV

Protecció Civil ha activat de manera preventiva l'alerta del pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya (Infocat) per l'afectació a les infraestructures viàries. En concret, s'ha hagut d'interrompre la circulació en tots dos sentits de la marxa de l'autopista AP-7 i la carretera N-II a l'altura de la Jonquera. El trànsit es desvia per la sortida 4 de l'AP-7 i als punts quilomètrics de la N-II 760 i 763, on es demana als vehicles que retornin en direcció sud.

La DGCP també ha iniciat la prealerta del pla d'actuació del Procicat per a emergències en el transport de viatgers per ferrocarril (Ferrocat) i s'ha tallat, com a precaució i per manca de visibilitat, el túnel de l'AVE al Pertús.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

L’anella ciclista de Mataró, pendent d’un nou full de ruta

Mataró
transports

Retards a tot Rodalies per una avaria, unes obres i més robatori de cable

barcelona
societat

Nova edició del Festival de Murals i Art Rural de Penelles

Penelles
La monarquia

El rei parla ‘baléà’

RESIDUS

Ultimàtum de la concessionària de Solius pel deute: diu que el 15 de maig plega

LLAGOSTERA / sANTA CRISTINA
ENDOGASTRONOMIA

Vins del Priorat i el Montsant, a la Fira del Vi de Falset i als cellers

FALSET
BANYOLES

Els veïns reclamen l’ús públic dels jardins del monestir

banyoles
OLOT

Un camió vessa la càrrega a l’avinguda Sant Jordi

OLOT
PALAMÓS

El jutge exculpa en part l’agent que instava a investigar la multa a un edil

PALAMÓS