Societat

Una piga digital exemplifica la representació catalana

És un prototip d'una arquitecta de l'Ajuntament de Barcelona que millora el teclejat i necessita inversors

Seixanta empreses del país són al congrés per guanyar presència en un sector hostil

El pes de Catalunya en la indústria de les tecnologies mòbils és gairebé ínfim, com el d'una única piga impossible de trobar en un cos sense marques. Amb tot, moltes firmes intenten obrir-se camí en un dels sectors que, segons diuen, té més projecció ara per ara. I precisament una piga digital que optimitza el teclejat en les pantalles tàctils és un dels projectes Made in Catalonia que aquests dies busquen suport internacional en el Congrés Mundial del Mòbil (CMM).

“Fa cosa d'un any, em vaig comprar un smartphone i vaig descobrir que escriure-hi em resultava frustrant. Si jo, una noia jove, m'equivocava molt, ¿com s'ho fan les persones amb dits grossos o mobilitat reduïda a les mans?” A partir d'aquest plantejament, Sara Udina, arquitecta de 35 anys que planeja l'urbanisme de Barcelona a l'Ajuntament, va començar a treballar en prototips fins que la va encertar: un petit punter de goma que permet la conducció elèctrica i una banda de subjecció que el fixa degudament. “És un disseny minimalista, però s'hi podrien posar colors, logos i es podria personalitzar com es volgués. I es podria comercialitzar en blísters. Jo he pogut arribar fins aquí amb els meus diners, però ara voldria que una empresa amb prou recursos seguís endavant i el comercialitzés”, explica. Udina té clar que aquest giny no serà útil per enviar un Whatsapp de manera puntual, “però sí que pot tenir un ús específic per apuntar correctament les comandes en el món de la restauració o per a executius que fan un ús intensiu de les pantalles tàctils”, explica. El fet de no deixar ditades a les pantalles i prevenir les infeccions quan se'n comparteixen també juga a favor del projecte, que va ser premiat recentment a la fira Innova de Brussel·les.

Sara Udina presentarà la seva piga digital en l'estand que la Generalitat de Catalunya té per donar visibilitat a algunes de les empreses més prometedores del país, que hi accedeixen amb condicions molt profitoses. Enguany n'hi haurà 57, un 40% més de les presentades en la darrera edició. Algunes són Wesmartpark i Joinup Taxi. La primera és un sistema que proposa la utilització de places d'aparcament que queden lliures a determinades hores perquè altres cotxes les utilitzin a un preu reduït, per poder augmentar el nombre de places disponibles a la ciutat i alleugerir el trànsit. Joinup Taxi, per la seva banda, és una aplicació dissenyada per fomentar els trajectes compartits en taxi i impulsar la mobilitat sostenible. “Està preparada per funcionar en qualsevol ciutat del món, de manera que esperem que el CMM ens ajudi en la expansió internacional”, explica Elena Peyró, cofundadora de l'empresa.

Buscant programadors

Enguany també debuta a la fira NO2, que es vol donar a conèixer amb una eina força útil per al desenvolupament d'aplicacions. “Normalment el treball per fer una aplicació per a Android i una per als dispositius d'Apple és molt diferent, de manera que per fer un producte cal duplicar el treball. Nosaltres oferim una eina que unifica els criteris i facilita el treball dels programadors per poder fer un joc multiplataforma reduint els costos a la meitat”, explica Cèsar Guirao, un dels socis fundadors.

“El que és bo del CMM és que tot el que hi hagi al món relacionat amb el mòbil està aquí. El que volem és fer contactes per mirar d'introduir la nostra eina a Silicon valley, perquè allà és on hi ha una gran quantitat de desenvolupadors. Per això intentarem contactar amb empreses que busquin eines per ser més eficients”, hi afegeix.

LA XIFRA

11.509
empreses TIC
són les de Catalunya. Tenen uns 77.500 treballadors, el 2,7% de la població catalana ocupada.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Infraestructures i serveis

Finalitzen les obres d’accessibilitat a l’intercanviador de metro de Maragall

Barcelona
BANYOLES

Instal·len comportes vasculants per regular la sortida d’aigua de l’estany

BANYOLES

Una nova avaria provoca abocaments d’aigües fecals a la platja

Castelldefels
Urbanisme

Regulen l’accés a la plaça de Sant Felip Neri en horari de pati escolar

Barcelona
societat

L’acampada a la UB per Palestina continua i fa una crida a la mobilització

Barcelona
GIRONA

El Trueta crea una unitat contra les malalties autoimmunitàries sistèmiques

GIRONA
urbanisme

Adjudicat per 1,2 milions el projecte d’ampliació de la Ronda Litoral a Zona Franca

barcelona
societat

Denuncien tocaments a un alumne per part d’un docent de la UdG

girona
GIRONA

Intervenen un miler d’ocells i quatre tortugues que es venien per internet

GIRONA